NOS VoetbalAangepast

Dost en Oranje: 'de goede spits op het verkeerde moment'

Dost zet punt achter ongelukkig huwelijk met Oranje

Een gefrustreerde Bas Dost zette dinsdag een punt achter zijn interlandloopbaan. Een begrijpelijke beslissing, volgens Pierre van Hooijdonk. "Het is een heel slecht huwelijk geweest."

Dost scoort bij Sporting Club de Portugal aan de lopende band. Vorig seizoen maakte hij liefst 34 doelpunten in 34 wedstrijden, dit seizoen staat de teller na 30 wedstrijden op 25. "Bij Oranje heeft hij desondanks nooit het vertrouwen gekregen", aldus Van Hooijdonk.

De voormalig topspits somt op: "Danny Blind koos voor Vincent Janssen, Dick Advocaat haalde zelfs Robin van Persie terug. Toen Oranje door die 8-0 zege van Zweden op Luxemburg vaak moest scoren in Wit-Rusland, werd hij pas in de tweede helft ingezet. En ook tegen Zweden viel hij na rust in."

Tegen Wit-Rusland werd Dost pas na 56 minuten ingebracht

"In het Nederlands elftal heeft hij het vertrouwen nooit gehad", beaamt Arno Vermeulen. De vaste volger van Oranje laat er echter gelijk een 'maar' op volgen. "Hij heeft het ook niet waargemaakt als hij de kans kreeg."

"Uit bij Luxemburg speelde hij 90 minuten, maar maakte hij een uitermate zwakke indruk. Je zag zijn medespelers bijna óm hem heen voetballen door al zijn balverlies. We moeten niet van het dak springen nu Bas Dost stopt bij Nederlands elftal. Als je maar één goal maakt in achttien interlands heb je geen voldoende op je rapport."

Dost past met zijn spel niet in het systeem dat Ronald Koeman voor ogen heeft. De bondscoach liet zijn ploeg tegen Portugal in een 5-3-2-formatie opereren, met Memphis Depay en Ryan Babel als beweeglijke spitsen.

Een paar dagen eerder kreeg Dost nog een kans tegen Engeland, maar de 28-jarige spits overtuigde allerminst. "Zijn meedoen tegen de Engelsen was bijna gedoemd te mislukken", stelt Van Hooijdonk echter.

Goede spits, verkeerde moment

Van Hooijdonk noemt Dost de goede spits op het verkeerde moment. "Hij heeft er echt pech mee dat Oranje niet sterk genoeg is om in dienst van hem te spelen. Als hij in de generatie Robben, Van der Vaart, Sneijder en Van Persie had gezeten was het anders geweest. Dan ben je altijd sterker, speel je altijd op de helft van de tegenstander. En er bestaat geen betere afmaker in Nederland dan Dost."

"Ik twijfel niet aan zijn kwaliteiten, maar spitsen als hij zie je niet zoveel meer bij topclubs. Dat zijn allemaal kleine, bewegelijke types. Bij Chelsea speelt Eden Hazard zelfs vaak in de spits, in plaats van Olivier Giroud."

Pierre van Hooijdonk moest in zijn tijd ook genoegen nemen met een rol op het tweede plan

Van Hooijdonk moest zelf net als Dost genoegen nemen met een rol op het tweede plan bij Oranje. Toch is de situatie van Dost niet herkenbaar voor de 46-voudig international (14 goals).

"Bij mij was het altijd hartstikke duidelijk dat Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij beter waren. Maar ik kan me voorstellen dat Dost om zich heenkijkt en denkt: Memphis Depay en Ryan Babel zijn geen doelpuntenmakers en ik wel. Ik denk dat de maat vol was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl