Jérôme Hamon met zijn artsen
NOS NieuwsAangepast

Primeur: Fransman krijgt voor de tweede keer een nieuw gezicht

Een man uit Frankrijk heeft voor de tweede keer een gezichtstransplantatie ondergaan. De operatie werd drie maanden geleden uitgevoerd en lijkt te zijn geslaagd. Jérôme Hamon is daarmee de eerste persoon ter wereld die voor de derde keer een ander gezicht heeft.

Hamon zegt tegen Franse media dat hij zich goed voelt. Ondanks dat zijn gezicht strak en onbeweeglijk zal blijven, is hij positief over het resultaat. "Ik ben nu 43 jaar en de donor van mijn gezicht was 22 jaar, dus ik zie er weer uit als 22."

Voor de transplantatie lag Hamon twee maanden lang zonder gezicht in het Georges Pompidou ziekenhuis in Parijs. Hij kon daardoor niet praten, horen of zien.

'Man met drie gezichten' voelt zich twintig jaar jonger

Hamons gezichtsproblemen zijn het gevolg van de ziekte neurofibromatose type 1, een zeldzame genetische huidaandoening.
Omdat hij door tumoren was verminkt, onderging hij in 2010 zijn eerste gezichtstransplantatie. Die was succesvol tot Hamon in 2015 een verkoudheid opliep. De antibiotica die hij toen kreeg, hadden een averechts effect op de behandeling die de afstoting van zijn gezicht juist moest voorkomen.

In november 2016 bleken de eerste verschijnselen van de afstoting en werd de huid door het afsterven van cellen zwart van kleur.

Voor de tweede transplantatie heeft Hamon een speciale behandeling gekregen waarbij zijn bloed werd gereinigd. Dat moet voorkomen dat zijn gezicht weer afsterft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl