De ex-stuntman zat achter het stuur tijdens het ongeluk in Haaksbergen
In samenwerking met
Oost
NOS NieuwsAangepast

Ook in hoger beroep 15 maanden cel geëist voor monstertruckdrama

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep 15 maanden cel geëist tegen Mario D., die in 2014 met een monstertruck het publiek in Haaksbergen in reed. Ook vindt het OM dat hij vijf jaar lang niet mag werken als stuntman. De eis is gelijk aan de straf die hem door de rechtbank werd opgelegd. Mario D. ging daartegen in beroep.

Bij het ongeluk van 28 september 2014 kwamen drie toeschouwers om het leven en raakten 28 mensen gewond.

Het OM zei vandaag dat de oorzaak van het monstertruckdrama een falende chauffeur was en niet een technisch mankement. De chauffeur wordt dood door schuld verweten en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, meldt RTV Oost.

Mario D. blijft ook tijdens het hoger beroep bij zijn verklaring dat er iets technisch mis moet zijn geweest met de truck. "Ik weet duizend procent zeker dat ik remde", verklaarde hij. Uit onderzoek bleek dat inderdaad een schakelaar los zat. Ook werd een stukje glas gevonden in de motor. Maar volgens onderzoekers is het onwaarschijnlijk dat daardoor het gas is blijven hangen.

"Binnen vijf meter stil met noodknop"

Op verzoek van de stuntman kwamen vandaag twee monstertruckdeskundigen aan het woord over technische mankementen. Maar zij spraken allebei de verklaringen van Mario D. tegen. Zo vonden ze het niet aannemelijk dat de achterwielen niet goed functioneerden. "Als je merkt dat je achterwielen niet functioneren, druk je op de noodknop en sta je binnen vijf meter stil", zei een van hen.

Een andere deskundige, ook monstertruckchauffeur en vriend van D., merkte op dat het terrein van het evenement erg klein was. "Ik had nooit met zo'n grote truck op zo'n klein terrein gereden. En er moet al helemaal geen publiek in de rijrichting staan", zei hij.

"Nooit meer een knuffel"

Ook nabestaanden en slachtoffers kwamen vandaag aan het woord. Zeven van hen lazen een verklaring voor. Zij zijn vooral boos dat de stuntman weinig blijk van spijt laat zien.

Ook zijn ze verontwaardigd dat de advocaat van Mario D. vindt dat een werkstraf meer op zijn plaats is dan een celstraf. De ouders van de 5-jarige Tim die omkwam bij het ongeluk zeiden een taakstraf "iets voor kwajongens" te vinden. Een ander slachtoffer verklaarde: "Zijn familie kan hem opzoeken in de gevangenis. Maar mijn papa zegt niks terug. Ik krijg nooit meer een knuffel van hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl