Dost zet punt achter ongelukkig huwelijk met Oranje Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bas Dost stopt als international. De 28-jarige spits kreeg de laatste jaren bij Oranje weinig vertrouwen en heeft bondscoach Ronald Koeman vandaag laten weten niet meer beschikbaar te zijn voor het Nederlands elftal.

"Het gevoel dat ik ermee wilde stoppen, heb ik heel lang weggedrukt. Zoiets doe je niet, vond ik", vertelt de speler van Sporting Club de Portugal op de website van AD Sportwereld.

Dost werd in de tweede wedstrijd onder Koeman (tegen Portugal) niet gebruikt. "Dat ik me een week lang echt verrot heb gevoeld, heeft de doorslag gegeven."

Ik zag zeker nog een rol voor hem bij het Nederlands elftal.

Ronald Koeman

Koeman reageert teleurgesteld, maar heeft respect voor zijn besluit. "Bas heeft me het persoonlijk verteld, dat vind ik zeer netjes", zegt hij.

"Ik vind het jammer dat hij stopt, ik zag zeker nog een rol voor hem bij het Nederlands elftal. Bij mijn start als bondscoach heb ik gezegd dat ik de eerste vier interlands wil gebruiken om spelers en speelwijzen uit te proberen, dus in die zin ligt veel nog open. Maar ik respecteer de keuze die hij maakt, ook omdat ik begrijp dat hij het gevoel al langer heeft."

Uitblinker in Portugal

Opvallend is dat het in de Portugese competitie wel lukt voor Dost. Vorig seizoen maakte hij maar liefst 34 doelpunten in 34 wedstrijden in het shirt van Sporting en dit seizoen staat de teller na 30 wedstrijden op 25.

Dat aantal staat in schril contrast met zijn prestaties in Oranje. Dost speelde 18 wedstrijden voor het Nederlands elftal en kwam maar een keer tot scoren. Dat deed hij in de wedstrijd tegen Wales, op 13 november 2015.

Tijdens de laatste vriendschappelijke interlands werd Dost opgeroepen, maar speelde hij niet eens een hele wedstrijd. Tegen Engeland werd Dost na 65 minuten gewisseld en in de wedstrijd tegen Portugal zat hij op de bank.

STER reclame