ANP

Goedemorgen! Vandaag krijgt de Tweede Kamer een petitie met 100.000 handtekeningen van actievoerders in de Oostvaardersplassen. Ook neemt de Kamer een besluit over twaalf herindelingen van gemeenten.

Het verschil tussen de maximumtemperatuur 's middags (17 tot 22 graden) en de minima 's ochtends (3 tot 7 graden) is behoorlijk. Afgezien van wat sluierbewolking wordt het een zonnige dag. Morgen en donderdag wordt het plaatselijk zelfs zomers warm.

Weerplaza

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Ontuchtverdachte Bart C. hoort vandaag de strafeis van het OM. Hij was vijf jaar werkzaam als pedagogisch medewerker bij de buitenschoolse opvang Partou in De Bilt. In augustus vorig jaar werd de Utrechtenaar in zijn woning aangehouden nadat de ouders van twee jonge meisjes aangifte tegen hem hadden gedaan.
  • De Tweede Kamer krijgt van actievoerders in de Oostvaardersplassen een petitie met 100.000 handtekeningen aangeboden. De groep wil de volgens hen massale uithongering van dieren tegengaan. De afgelopen weken hebben actievoerders daar op meerdere manieren tegen geprotesteerd.
  • De Kamer neemt een besluit over twaalf herindelingen van gemeenten. Sommige daarvan, zoals de samenvoeging van Groningen, Haren en Ten Boer, liggen erg gevoelig.
  • De Franse president Macron debatteert in Straatsburg met Europarlementariërs en commissievoorzitter Juncker over de toekomst van Europa.

Wat heb je gemist?

De NAM wil minder verantwoordelijkheid voor de gevolgen van gaswinning in Groningen. Volgens Trouw wil het bedrijf daarom dat de voorstellen van minister Wiebes voor de nieuwe Mijnbouw- en Gaswet worden aangepast.

In die voorstellen staat dat de NAM nauwelijks nog invloed heeft op de gaswinning. De minister bepaalt straks zelf hoeveel gas er wordt gewonnen.

Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam ANP

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een gast in een restaurant in Chicago was wel heel erg tevreden over zijn maaltijd afgelopen zondag. Hij gaf een fooi van 2000 dollar - op een rekening van 769 dollar. "Het was de beste service en beste maaltijd die ik ooit heb gehad", zou de gast hebben gezegd. Iedere medewerker in de keuken kreeg honderd dollar.

Fijne dag!

STER reclame