Abdi Nageeye tijdens de marathon van Boston NOS/NN running team

Abdi Nageeye is onder erbarmelijke weersomstandigheden zevende geworden bij de 122ste marathon van Boston. Bij temperaturen net boven het vriespunt, slagregens en harde wind liep de atleet 2.23.16.

Daarmee slaagde Nageeye net niet in zijn missie. De houder van het Nederlands record had gemikt op een positie bij de eerste vijf. Nageeye dacht dat het slechte weer mogelijk in zijn voordeel was. "Kenianen en Ethiopiërs houden niet van regen en kou", zei hij voorafgaand aan de wedstrijd.

Nageeye moet in Boston genoegen nemen met zevende plek Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voorbereiding

Nageeye had vorige week ook met opzet de marathon van Rotterdam overgeslagen. In Boston, waar geen tempomakers zijn, wilde hij zichzelf laten zien, ook in voorbereiding op de EK deze zomer in Berlijn. Daar wil de atleet voor een medaille gaan op de marathon.

Hij begon voortvarend in Boston, maar had het vooral moeilijk in de slotfase van de wedstrijd. Lange tijd leek hij nog wel af te stevenen op de vierde plaats, maar in de laatste kilometers viel hij ver terug. "Dit is mijn zwaarste marathon ooit geweest", zei hij na afloop.

Op zo'n tien kilometer voor het einde kreeg Nageeye vanwege de kou last van zijn hamstrings. "Ik verloor de coördinatie over mijn loopstijl waardoor de laatste kilometers zwaar waren."

De zege ging naar een Japanner. Yuki Kawauchi won de uitputtingsslag in 2.15.53. Wereldkampioen Geoffrey Kirui leek aanvankelijk zijn titel te gaan prolongeren. De Keniaan werd echter bevangen door de kou en zag Kawauchi in de slotfase passeren.

Linden sterkste bij vrouwen

Bij de dames overschatte Mamitu Daska haar krachten. De Ethiopische probeerde het solo halverwege de race, maar stortte tien kilometer verderop in. De Amerikaanse Desiree Linden nam vervolgens de leiding over en soleerde in 2.39.56 naar de zege. Het was de eerste Amerikaanse overwinning bij de vrouwen sinds 1985.

Vijf jaar geleden, op 15 april 2013, werd de marathon van Boston ontsierd door een aanslag. Bij de finish werden twee bommen tot ontploffing gebracht. Drie mensen kwamen om het leven, 260 mensen raakten gewond.

STER reclame