Landskampioen PSV viert feest op uitzinnig Stadhuisplein

Vele tienduizenden fans hebben PSV maandag aan het begin van de avond toegejuicht om het behalen van de 24ste landstitel in de clubgeschiedenis. De kersverse landskampioen werd, na een tocht via de platte kar door een feestvierend Eindhoven, gehuldigd op het Stadhuisplein.

Daar toonde de selectie de blinkende schaal aan zo'n twintigduizend uitzinnige fans. Zij werden daarvoor al uren vermaakt met optredens van onder anderen Guus Meeuwis en ontstaken bij de opkomst van de spelers massaal fakkels, wat een bijzonder tafereel opleverde.

Vervolgens vierden de PSV'ers, onder aanvoering van captain Marco van Ginkel, feest met de supporters. De gemeente telde in totaal zo'n 65.000 mensen in het Eindhovense stadscentrum.

'Speciaal en geweldig'

Trainer Phillip Cocu kon zijn geluk niet op, vertelde hij. "Dit blijft zo uniek, zo'n rit op de kar. Zoveel mensen langs de kant die hier naartoe zijn gekomen. Daar doe je het allemaal voor. Dit blijft speciaal en zo geweldig om mee te maken."

Aanvaller Luuk de Jong werd al vier keer eerder landskampioen, maar kon er geen genoeg van krijgen. "Hoeveel bier ik al op heb? Ik ben niet zo van de pils, meer van de wodka", zei de aanvaller met schorre stem.

"Hier krijg ik elke keer weer kippenvel van. Je strijdt ieder jaar voor dit soort momenten en dat probeer je ook duidelijk te maken aan jongens die dit nog niet hebben meegemaakt. Zij kunnen het nu ook beamen. Dit smaakt alleen maar naar meer."

Doelman Jeroen Zoet sloot zich daar bij aan: "Dit kan niet beter, de zon schijnt en heel Eindhoven staat op z'n kop. Echt geweldig." Dat vond ook Bart Ramselaar: "Dit is fantastisch. Hiervoor ben ik naar PSV gekomen", zei de middenvelder terwijl hij op zijn wang werd gekust door ploeggenoot Steven Bergwijn.

Tienduizenden fans juichen PSV toe richting Stadhuisplein

Niet alleen de spelers en het publiek waren uitzinnig van vreugde. Ook burgemeester John Jorritsma, die de selectie als eerste in het zonnetje zette, was dolblij met de behaalde titel. "Waar hoort de schaal te zijn? In Eindhoven!", riep hij. "Nederland is trots, Brabant is trots en de stad is apetrots."

Luidkeels toegezongen op platte kar

Rond 17.00 uur waren de selectie en staf van PSV vertrokken vanaf het Philips Stadion en werd er koers gezet richting het Stadhuisplein. Een route van bijna drie kilometer, waar zo'n twee uur over werd gedaan.

Fans breken door hek heen

Op het Stadhuisplein was het al snel bomvol en werd niemand meer toegelaten, maar toch probeerden supporters het plein via de achterkant te bereiken.

Een groep van zo'n vijftig fans brak met geweld door de hekken om via een sluiproute toch het feest te kunnen bijwonen. De politie had de situatie vervolgens snel weer onder controle.

De gemeente Eindhoven verwees het publiek al snel naar de Markt en het 18 Septemberplein, waar de tocht van de platte kar door de stad en de inhuldiging op grote tv-schermen was te volgen.

STER reclame