Astana herdenkt Scarponi met dubbelslag in Ronde van de Alpen

Bilbao zegeviert in eerste etappe Ronde van de Alpen

Pello Bilbao is de eerste leider in de Ronde van de Alpen, een vijfdaagse klimmerskoers in de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen met grote namen als Chris Froome, Fabio Aru en Thibaut Pinot aan de start.

De Spanjaard van Astana was de sterkste in de eerste etappe van 136 kilometer van Arco naar Folgaria. Luis Léon Sánchez maakte het succes van de Kazachstaanse formatie compleet.

Daarmee zorgden zij voor een passend eerbetoon aan hun oud-ploeggenoot Michele Scarponi. Vorig jaar werd de eerste etappe in de Ronde van de Alpen gewonnen door Scarponi.

Het was de laatste zege voor de Italiaanse renner, die een dag na de Ronde van de Alpen tijdens een trainingsrit werd aangereden en overleed.

Eenkhoorn

Pascal Eenkhoorn van Lotto-Jumbo meldde zich - niet voor het eerst dit seizoen - in de vlucht van de dag. Met nog acht renners sprokkelde hij maximaal drie minuten bij elkaar.

Na de tussensprint op 27 kilometer van de finish, waarmee Eenkhoorn de eerste puntentrui veilig stelde, zat zijn avontuur erop. Het peloton, aangevoerd door de helpers van Froome, kwam snel dichterbij en nog voor de laatste klim naar de top van de Serrada waren alle vluchters ingerekend.

In de klim tekende Giulio Ciccone (Bardiani) voor de eerste serieuze demarrage. Achter de jonge Italiaan testte Thiabaut Pinot de benen, maar hij werd al snel teruggepakt door zijn oud-ploeggenoot Kenny Elissonde die de Sky-trein voor Chris Froome aanvoerde.

Na een speldenprikje van Aru vlak onder de top van de Serrada, ging Froome zelf op de pedalen staan. Alleen Aru, Pinot en George Bennett konden de veelbesproken Engelsman volgen.

Vooral van Bennett was dat knap, want de Nieuw-Zeelander van Lotto-Jumbo was zondag nog betrokken bij een trainingsongeval.

Na de top volgde een korte afdaling en daarin bleek Bilbao de grootste durfal. De Spanjaard sloeg een gaatje met de groep met favorieten en hield zijn voorsprong tot aan de finish.

Achter Bilbao werd zijn ploeggenoot Sánchez tweede, voor de 20-jarige Colombiaan Ivan Ramiro Sosa (Androni). Die twee waren in de laatste meters weggesprongen uit de groep met favorieten.

Pinot eindigde op tien seconden als vierde, Foome werd vijfde en Bennett eindigde als zevende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl