Zeven gevangenen omgekomen bij oproer in VS

Aangepast
Twitter Lee county fire

Bij een opstand in een gevangenis in de Amerikaanse staat South Carolina zijn afgelopen nacht zeven gevangenen omgekomen. Ook raakten zeventien gedetineerden gewond.

Volgens de gevangenisdirecteur was de aanleiding een ruzie over geld, territorium en gesmokkelde spullen. De vechtpartijen begonnen op een afdeling, maar door het gebruik van mobiele telefoons sloeg het geweld over naar twee andere afdelingen.

Grootste gevangenis

Het personeel kon zich in veiligheid brengen. Volgens de directeur waren er op elke afdeling maar twee bewakers, die niets anders konden doen dan zich terugtrekken en versterking oproepen. Vervolgens duurde het uren voordat een team van de oproerpolitie naar binnen ging en de gedetineerden zich overgaven.

De omgekomen gevangenen zaten straffen uit variƫrend van 10 jaar tot levenslang voor zaken als drugssmokkel, roofovervallen en moord. Het is meest gewelddadige opstand in een Amerikaanse gevangenis in 25 jaar.

In het zwaarbewaakte Lee Correctional Institution in Bishopville zitten zo'n 1600 gevangenen. Het is de grootste gevangenis voor mannen in South Carolina. In 2012 en 2013 was er in de gevangenis ook al een grote opstand. Er werden toen onder anderen twee bewakers neergestoken.

STER Reclame