Nageeye wil in Boston ook zonder tempomakers topmarathon lopen

tijd van publicatie Aangepast

Abdi Nageeye heeft bewust gekozen voor de marathon in Boston. Hij liet het nationale volksfeest van marathonlopers vorige week in Rotterdam aan zich voorbijgaan om zich in Amerika te meten met een groot deel van de wereldtop.

De tijd is vandaag in Boston (start 16.00 uur Nederlandse tijd) van ondergeschikt belang. Nageeye gaat voor een goede klassering.

Daar is ook zijn hele voorbereiding in Kenia op afgestemd. Nageeye, die een half jaar geleden het nationale record in Amsterdam op 2 uur, 8 minuten en 16 seconden bracht, liep dit jaar maar een wedstrijd. In de halve marathon van Egmond (januari) eindigde hij als vierde, waarna hij naar Kenia vertrok om onder leiding van Patrick Sang verder te trainen voor Boston.

Sang is ook de trainer van wereldtoppers als olympisch kampioen Eliud Kipchoge en Geoffrey Kamworor, die vorig jaar de marathon van New York op zijn naam schreef en recent voor de derde keer wereldkampioen op de halve marathon werd.

Verder dan vorig jaar

Nageeye had zijn vorm eigenlijk half februari in Barcelona op een halve marathon willen testen, maar voelde zich in die periode niet topfit.

"Hij heeft toen in overleg met zijn management en zijn trainer besloten even wat gas terug te nemen en licht door te trainen", zegt Léon Haan, de atletiekspecialist van de NOS. ''Hij staat er volgens zijn management goed voor. Hij zou verder in zijn ontwikkeling zijn dan vorig jaar in de voorbereiding op Amsterdam, waar hij een geslaagde aanval op het Nederlands record deed."

Abdi Nageeye aan het trainen in Kenia Global Sports

De meeste marathonlopers zijn met name bezig met een goede eindtijd. In Amsterdam koos Nageeye daar ook voor. Rotterdam, dat ook altijd een mooie winnaar met een mooie eindtijd wil, paste dit jaar niet in zijn plannen.

"Boston is een strijdmarathon, waarbij alle favorieten het vanaf de start tegen elkaar opnemen zonder hulp van tempomakers. Het is een marathon zoals je op grote kampioenschappen ziet. De zege telt, de tijd is minder van belang", aldus Haan.

Deelnemersveld van topklasse

Boston, een van de zes majors in de marathonwereld, wordt de negende marathon van Nageeye. De concurrentie is van wereldklasse. Tot de deelnemers behoren regerend wereldkampioen en titelverdediger Geofrey Kirui uit Kenia, de Ethiopiërs Lelisa Desissa (winnaar Boston 2013 en 2015), Lemi Berhanu (winnaar Boston in 2016) en Tamirat Tola (zilver op WK 2017), de Amerikaan Galen Rupp (olympisch brons in Rio de Janeiro) en de Keniaan Wilson Chebet (drie keer winnaar marathon van Amsterdam).

En Boston is bijzonder; het hoogteverschil, de uitputtende Heart Break Hill bij Newton (een lange, zware klim die de lopers moeten afwerken voor ze afdalen naar het centrum en de finish in Boston) en het onvoorspelbare weer. "De weersvoorspelling ziet er niet best uit", weet Haan. "Het wordt een koude, natte race met slagregens en harde wind. Bij de start is de temperatuur rond 2 graden boven nul."

Meer ervaring

Nageeye liep eerder in Boston. Twee jaar geleden finishte hij als achtste, in 2.18.05, liefst 5 minuten en 20 seconden achter winnaar Berhanu. Vandaag is hij van plan direct mee te gaan met een grote groep topatleten.

"Twee jaar geleden was het heel spannend voor mij. Het was nieuw zonder hazen te lopen. Ik heb meer ervaring nodig op dat gebied. Ik moet leren onderweg de juiste keuzes te maken", licht Nageeye zijn keuze voor Boston toe. "Die ervaring kan ik dan meenemen naar de EK in Berlijn, waar ik voor een medaille ga."

Zijn achtste plaats in 2016 wil hij nu inruilen voor een klassering in de topvijf. Dat er slecht weer wordt verwacht, houdt hem niet echt bezig. "Het kan in mijn voordeel zijn. Kenianen en Ethiopiërs houden niet van regen en kou. Het is een open wedstrijd en ik hoop dat ik kan verrassen. Finishen bij de eerste vijf is mijn doel."

STER Reclame