Aantal Lyme-patiënten in 20 jaar verviervoudigd

time icon Aangepast
RIVM

Het aantal patiënten met de ziekte van Lyme blijft toenemen. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er vorig jaar 27.000 nieuwe gevallen bij gekomen. Bij de vorige meting in 2014 was er een toename van 25.000. In totaal is het aantal patiënten met de ziekte van Lyme in de afgelopen twintig jaar verviervoudigd.

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie die wordt overgebracht door de teek. In Nederland lopen jaarlijks 1,3 miljoen mensen een tekenbeet op, maar lang niet iedereen wordt ziek. In totaal gingen er vorig jaar 91.000 mensen naar de huisarts met een tekenbeet. Bij 27.000 van hen werd ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme geconstateerd.

De ziekte van Lyme veroorzaakt onder meer aandoeningen aan het zenuwstelsel en gewrichten. Als de ziekte op tijd wordt ontdekt, is het goed mogelijk om te genezen. Uit de gegevens van Tekenradar.nl blijkt dat in de noordelijke provincies de meeste mensen met de ziekte van Lyme zijn. In het zuidwesten de minste.

Deze week is het de Week van de teek. Ook waarschuwde het RIVM al aan het begin van de maand om alert te zijn op teken. Nu het warmer weer wordt, trekken meer mensen de natuur in. Bij warmer weer worden de teken actiever en neemt het aantal meldingen toe.

Om meer onderzoek te doen naar de ziekte is vorig jaar het Lyme-expertisecentrum geopend. "We willen weten waarom sommige mensen klachten houden en anderen niet", zegt het RIVM. Mensen kunnen zich melden via Tekenradar.nl.

STER Reclame