Gouden hart Franse koningin Anna gestolen

Aangepast
Het gouden hart van Anna van Bretagne Jibi44 – CC BY-SA 3.0

Dieven hebben in het Franse Nantes het gouden hart van koningin Anna van Bretagne gestolen. Ze wisten ook een gouden hindoebeeld en een collectie munten buit te maken.

Inbrekers kwamen in de nacht van vrijdag op zaterdag het Musée Dobrée binnen door een ruit te forceren. Het alarm ging af, maar de daders wisten snel weg te komen.

Het gouden kistje van 15 centimeter groot werd in 1514 gemaakt voor het hart van Anna. Ze wist dat ze als vrouw van de koning begraven zou worden in het koninklijk mausoleum van de kathedraal van Saint-Denis bij Parijs, maar bedong dat haar hart in haar geliefde Bretagne zou worden bijgezet in een familiegraf.

Anna van Bretagne Publiek domein

Anna was de enige vrouw die twee keer koningin van Frankrijk was. Ze werd aanvankelijk op 12-jarige leeftijd koningin door haar huwelijk met Karel VIII. Na diens dood zeven jaar later trouwde ze met zijn opvolger, Lodewijk XII.

Het gouden hart werd tijdens de Franse Revolutie uit het graf gehaald om omgesmolten te worden, maar overleefde de chaos. De afgelopen 130 jaar werd het tentoongesteld in het museum in Nantes.

Een plaatselijke bestuurder vreest dat het de daders om het goud te doen was. "Als het hen ging om iets glanzend en van goud, dan hoop ik dat ze begrijpen dat de historische en symbolische waarde veel groter is dan 100 gram goud."

STER Reclame