NOS SportAangepast

Lammers kritisch op Verstappen: hij moet leren hoe je kampioenschappen wint

Lammers kritisch op Verstappen: hij is te gretig

Geduld is een schone zaak. En dat mist Max Verstappen af en toe op het juiste moment. "Soms bereik je dingen niet, omdat je die zo graag wilt", becommentarieert voormalig Formule 1-coureur en huidig NOS-analist Jan Lammers het spraakmakende optreden Verstappen zondag in de Grand Prix van China.

Verstappen ging op het circuit in Shanghai twee keer opzichtig in de fout. De laatste keer, met een botsing met Ferrari-coureur Sebastian Vettel tot gevolg, kostte hem een hoge klassering. "Hij was te gretig op plaatsen waar het niet kan", meent Lammers.

Verstappen ging ook in de fout bij een inhaalmanoeuvre bij wereldkampioen Lewis Hamilton, die hij zondag trouwens drie keer passeerde. Zijn Red Bull belandde in het gras. In de slotfase wilde Verstappen Ferrari-coureur Vettel aan de binnenkant voorbij, terwijl daar geen ruimte was.

Samenvatting Grand Prix van China

Hij verpestte daarmee niet alleen zijn eigen race, maar ook die van de Duitser. "Hij moet leren hoe je kampioenschappen wint", luidt de kritiek van Lammers op het ongeduldige rijgedrag van de Red Bull-coureur.

Red Bull briljant

Lammers geniet doorgaans van het rijden van de jonge Nederlander, die zich de afgelopen drie seizoenen heel vaak heeft onderscheiden met riskante en spectaculaire inhaalacties. Nu ging het mis, terwijl het team van Red Bull zondag alles goed deed.

"Het team maakte in de trainingen en de kwalificatie de juiste keuzes en deed dat in race opnieuw. De razendsnelle pitstops van Red Bull, toen de safety car op de baan was, was heel scherp. Je kunt niet zeggen dat ze bij Ferrari en Mercedes de juiste beslissingen hebben genomen. Vettel reed te lang door bijvoorbeeld. Daarmee gaven ze de zege weg. Red Bull was absoluut briljant. Wat het team betreft was dit een foutloos parcours"', aldus Lammers.

Lammers: perfecte race Ricciardo en Red Bull

Verstappen vergooide zijn kans op een hoge klassering door op het verkeerde moment te kiezen voor een aanval op Vettel. Met verstrekkende gevolgen. "Het incident met Vettel was een klinkklare fout van Max. Dat heeft hij ook zelf toegegeven", kijkt Lammers terug.

"Eigenlijk wordt hij door Vettel in de verleiding gebracht. Die remt te laat, komt wat wijd uit. Verstappen nam niet het initiatief om daar in te halen, maar de gelegenheid lijkt zich voor te doen. En dan gaat het fout. Opvallend is wel dat ze allebei op de baan blijven en de race kunnen voortzetten."

Leermoment

Verstappen wordt geroemd om zijn spectaculaire rijstijl, maar voorlopig verloopt zijn vierde seizoen in de Formule 1 moeizaam. De liefhebber Lammers ziet dat ook. "Max kan alles: hard rijden, inhalen, in de regen, op een droge baan. Hij zorgt altijd voor spektakel. Soms moet je echter even geduld hebben. Hij moet leren kampioenschappen te winnen. Dat is het enige dat nog ontbreekt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl