NOS

Wat is de kracht van PSV? Dat is de hamvraag aan tafel bij Tom Egbers in Studio Voetbal, op de dag dat de Eindhovense club door een klinkende zege op Ajax de 24ste landstitel in de clubhistorie mag bijschrijven.

Oud-international Pierre van Hooijdonk en de journalisten Willem Vissers en Kees Jansma proberen antwoorden te vinden. De drie analytici kijken allereerst terug op de kampioenswedstrijd van de Eindhovenaren. Ajax werd daarin met 3-0 te kijk gezet.

"PSV was feller, agressiever en wilde het gewoon meer dan Ajax", stelt Van Hooijdonk. Vissers is het met hem eens. Hij bezocht deze week de training op De Herdgang. "Daar kon je zien dat PSV erg overtuigd is van zichzelf."

Vissers noemt de voetbalmiddag in het Philips Stadion een "fantastische gebeurtenis". Hij genoot erg van de manier waarop de PSV'ers de doelpunten vierden. Ze sprongen over de boarding heen om tussen de fans te juichen.

'Vroeger schouwburgpubliek, nu een kolkende arena in Eindhoven' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Je kreeg een soort mengeling van supporters en voetballers. Dat is toch het leuke van voetbal. Zo hoort het eigenlijk te zijn, alleen kan dat vaak niet meer. Het was erg fascinerend om te zien."

De Volkskrant-journalist roemt ook de sfeer in het stadion. "Vroeger werd gezegd dat er schouwburgpubliek zat, maar het is echt een kolkende arena geworden. Het stadion stond in vuur en vlam."

On-Nederlandse standvastigheid

Jansma prijst de mentaliteit van de ploeg van Phillip Cocu. "Telkens zie ik een bijna on-Nederlandse strijdlust en standvastigheid", luidt zijn oordeel.

'Titel PSV overwinning van beleid, wanboel bij Ajax' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dat ziet Jansma niet alleen op het veld, maar ook in de beleidsvoering van PSV. "Ik vind deze titel ook de overwinning van het beleid." Hij trekt de vergelijking met Ajax: "Daar hebben ze er een complete wanboel van gemaakt."

Na de Europese exit in de voorrondes van de Europa League bij NK Osijek hield PSV het hoofd koel. Terwijl de druk op Cocu enorm werd. Jansma: "Toen hebben ze ook gesproken over zijn positie en gezamenlijk besloten om door te gaan."

"Naar buiten toe is het bij PSV altijd rustig en het is altijd een eenheid. Dat betaalt zich nu uit", concludeert Jansma. "Je kunt een nederlaag blijkbaar overwinnen met beleid en verstand. In Amsterdam gebeurt het tegendeel."

Ajax en controle?

Vissers verwacht een zwaar volgend seizoen voor de Amsterdammers en in het bijzonder voor coach Erik ten Hag, die nog maar enkele maanden aan de macht is bij de recordkampioen.

"Ten Hag gaat uit van controle en controle is niet het eerste waar je aan denkt als je aan Ajax denkt. Dus je moet je afvragen of het geen mismatch is", aldus Vissers.

'Er ligt bij Ajax nu al een hypotheek op volgend seizoen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hij vervolgt: "Er ligt nu al een hypotheek op volgend seizoen. Straks zijn er al boze mensen nog voordat het seizoen begonnen is. Er hoeft maar iets te gebeuren of er is alweer gedoe bij Ajax."

STER reclame