Protest in Barcelona op 15 april 2018
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw honderdduizenden Catalanen de straat op, maar waarom toch?

In Barcelona demonstreerden vandaag weer honderdduizenden Catalanen. Ze gingen de straat op om de vrijlating te eisen van twee leiders van de afscheidingsbeweging. De Spaanse autoriteiten arresteerden hen vorig jaar vanwege betrokkenheid bij het illegale referendum over onafhankelijkheid van Catalonië.

Voor de Catalanen is de situatie van de separatistenleiders niet het enige politieke probleem. Spanje eist namelijk ook nog steeds de uitlevering van de Catalaanse oud-leider Carles Puigdemont. Verder is het Catalaanse regiobestuur nog altijd in handen van Spanje en is er geen nieuwe Catalaanse regering ondanks de verkiezingen van vorig jaar.

"De impasse is daar volledig", zegt correspondent Rop Zoutberg. "De politiek zit daar eigenlijk al een half jaar muurvast."

Steeds weer demonstreren

Het is zeker niet de eerste keer dat de Catalanen de straat op gaan. Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat een beetje demonstratie Barcelona niet vreemd is.

Het laatste jaar is het om de paar weken raak, blijkt uit deze NOS-koppen: Duizenden demonstreren in Barcelona, Demonstranten nemen bezit van hart Barcelona, Honderdduizenden in Catalonië op de been en Half miljoen mensen demonstreren in Barcelona, om er maar een paar te noemen.

En in deze video zie je een aantal van die protesten:

Al maanden protesten in Barcelona

Ondanks die eerdere massaprotesten zijn de problemen in Catalonië nog steeds dezelfde. Waarom gaan de Catalanen dan keer op keer de straat op?

Volgens Zoutberg komt dat door een diepe overtuiging. "Anders dan in Nederland leeft in Zuid-Europese landen het idee dat je met demonstreren nog echt iets kan bereiken. Vooral als je maar met veel mensen komt opdagen."

"Wat de Catalanen daarbij uniek maakt is hun goede organisatie", zegt hij. "In andere delen van Spanje ontstaan grote demonstraties vaak veel meer op het laatste moment."

Strak geregisseerd

Die sterke Catalaanse organisatie is volgens Zoutberg ook te zien bij de grote aantallen mensen die komen opdagen. "Veel mensen zijn er lid van burgerbewegingen en vakbonden, als die oproepen tot demonstratie, dan komen de mensen gewoon. En als ze zeggen 'ga naar huis', dan doen de mensen dat ook."

Bij de demonstraties in Catalonië valt hem nog iets op: "Niemand loopt er ooit rond met een lakentje met een tekst erop. Het zijn altijd borden in hoge kleurendruk. Dat kost een paar centen en zegt dat ook de presentatie strak wordt geregisseerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl