Max Verstappen EPA

Hij wilde na afloop niet aangeven wat hij precies tegen Sebastian Vettel had gezegd. Maar Max Verstappen maakte wel zijn excuses bij de Duitse WK-leider in de Formule 1 voor de botsing die in de slotfase van de Grand Prix van China plaatsvond.

In al zijn haast om naar voren te rijden, nam de Nederlander van Red Bull veel risico om Vettel in te halen. Met een botsing en een verprutste kans op een topklassering tot gevolg. "Ik houd die woorden voor mezelf", zei Verstappen voor de camera van Ziggo, na een kort gesprek met de Duitser.

Grand Prix van China: bekijk hier de samenvatting Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Verstappen trok het boetekleed aan. Hij verpestte met zijn actie de race van Vettel, die pas als achtste de finishvlag passeerde. En hij vergooide zijn eigen kansen op een GP-zege. De Red Bull-coureur kwam uiteindelijk als vierde over de finish, maar door een tijdstraf vanwege zijn inhaalactie vond hij zijn naam terug op de vijfde plek in het klassement.

"Ik wilde zo graag naar voren", verduidelijkte hij zijn ongeduldige actie. Verstappen had veel betere banden, had alle tijd om Vettel te passeren, maar kon zich niet beheersen en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd.

"Het was de schuld van Max", zei Vettel op zijn beurt, die verder redelijk rustig bleef onder de actie van de Nederlander. "Hier hoef ik weinig over te zeggen"', zei de Duitser direct al na de botsing over de boordradio. En na afloop: "Hij heeft zijn excuses gemaakt."

"Hij heeft misschien een inschattingsfout gemaakt. Hij wilde geen tijd verliezen, maar had nog alle tijd. Ik heb hem gezegd dat hij zichzelf van een podiumplaats heeft beroofd", was de teleurgestelde Ferrari-rijder duidelijk in zijn commentaar.

Jeugdig enthousiasme

Vettel, die na afloop ook nog met Red Bull-baas Christian Horner en adviseur Helmut Marko sprak, wilde niets weten van jeugdig enthousiasme bij Verstappen. "Hij rijdt nu lang genoeg mee. Dit kan je ook overkomen als je een paar honderd races hebt gereden. We hebben allebei geluk gehad", meende de WK-leider.

Lastige situatie

Verstappen baalde duidelijk. De jonge coureur zit in een lastige situatie. Hij vergooide in China, waar hij vorig jaar grote indruk maakte door van P16 bij de start nog naar derde plaats te rijden, een podiumplaats en misschien wel meer. "Achteraf is dat makkelijk gezegd, maar deze situatie had veel beter gekund"', zei hij over het incident met Vettel. "Ik kan het alleen niet meer veranderen."

Bij Verstappen gaat er momenteel veel niet naar wens. "Het loopt op dit moment niet soepel"', gaf hij toe. In Bahrein waren er ook al flink wat discussiegevallen. "Het is zaak dit snel om te draaien. Daniel Ricciardo (winnaar van de GP, red.) rijdt een superieure race, de volgende keer moeten we proberen dat met twee auto's te doen."

Teambaas Christian Horner van Red Bull roemde Ricciardo en zijn team na afloop. "'Dit is een fantastische prestatie", zei hij over de zege van de Australiër, die zaterdag nog maar net aan de kwalificatie kon meedoen na pech in de derde training. "De dubbele pitsstop was de perfecte strategie. Daniel heeft een perfecte race gereden."

Over Max Verstappen was de Red Bull-baas duidelijk. "Hij is jong en rijdt agressief. Hij leek een fout te maken en daarvoor is hij gestraft. Hij heeft de prijs betaald."

STER reclame