John Lodge (links) en Mike Pinder van de Moody Blues bij de ceremonie in Cleveland
NOS NieuwsAangepast

Moody Blues en Bon Jovi eindelijk ook in Rock and Roll Hall of Fame

Eindelijk! Meer dan vijftig jaar na het uitkomen van hun wereldhit Nights in White Satin zijn de Moody Blues opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Zaterdagavond was de ceremonie in Cleveland, waar het museum staat dat bij de Hall of Fame hoort.

In totaal werden er zes artiesten toegelaten. Naast de Moody Blues waren dat Bon Jovi, Dire Straits, the Cars, Nina Simone en Sister Rosetta Tharpe.

De Moody Blues werden beschouwd als een van de grootste bands die nog niet tot de Hall of Fame waren toegelaten. Jarenlang werd de symfonische rockband genegeerd door de deskundigen uit de muziekindustrie die artiesten nomineren.

Jarenlange actie

Bij de nominaties wordt gelet op de betekenis voor de rock-'n-roll-muziek en de invloed op andere bands. Om overhaaste beslissingen te voorkomen, kan een artiest pas 25 jaar na het uitkomen van zijn eerste album genomineerd worden. Fans van de Moody Blues voerden jarenlang actie voor hun band en wezen op de invloed die de band hand op bands als Yes en Genesis.

Afgelopen najaar werden de Moody Blues eindelijk genomineerd en ook meteen gekozen. Wie er in de Hall of Fame komt wordt ook bepaald door deskundigen uit de industrie, al kan het publiek sinds een aantal jaren meestemmen.

Bon Jovi

Een andere band die lang heeft moeten wachten op een plekje in Hall of Fame is Bon Jovi. "De band heeft 130 miljoen platen verkocht, het werd tijd", zei radiopersoonlijkheid Howard Stern bij de ceremonie in Cleveland. Leadzanger Jon Bon Jovi hield een speech van 20 minuten. "Ik heb er jaren aan geschreven", grapte hij.

Bon Jovi in Rock and Roll Hall of Fame

Daarna trad de band op, inclusief gitarist Richie Sambora. Hij stapte in 2013 uit de band. Ze speelden hun grootste hits Livin on a prayer, You Give Love a Bad Name en It's My Life.

Een speciaal eerbetoon was er aan Tom Petty en Chris Cornell van Soundgarden, die allebei vorig jaar overleden. The Killers speelden Tom Petty's nummers American Girl en Free Falling. Ann Wilson (Heart) en Jerry Cantrell (Alice in Chains) speelden Black Hole Sun van Soundgarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl