Poels en de Amstel Gold Race: nog geen gelukkig huwelijk

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Poels: heb AGR nodig om goed te worden voor andere koersen

Een quizvraag: wat is de beste uitslag van Wout Poels, de man die in 2016 Luik-Bastenaken-Luik won, in zijn 'thuiskoers', de Amstel Gold Race?

Poels weet het zelf niet precies, zegt hij op de parkeerplaats van het rennershotel in Maastricht. "Ik heb nooit echt een goede uitslag gereden. Mijn beste Amstel was twee jaar geleden, toen won ik de week daarna in Luik en werd ik vierde in de Waalse Pijl. Ik heb de Amstel vaak nodig om goed te worden voor die andere twee koersen."

Het antwoord op de quizvraag: in dat succesvolle voorjaar van 2016 werd Poels 41ste in de Amstel Gold Race, de beste klassering in zijn loopbaan.

Ook vandaag is het niet realistisch om wonderen van Poels te verwachten. Eigenlijk zou hij helemaal niet van start gaan in Maastricht, want in maart lag hij in Parijs-Nice nog op het asfalt met een gebroken sleutelbeen.

Maar Poels herstelde snel en afgelopen week kon hij het zijn ploeggenoten op Tenerife bergop alweer moeilijk maken. "Dat trainingskamp ging zo goed dat we hebben besloten dat ik de Ardense klassiekers toch ga rijden."

'Alle kaarten op Kwiatkowski'

In de Amstel Gold Race start Poels nog als knecht. "Ik kom natuurlijk net terug van die blessure en ik ben net op hoogtestage geweest. En we hebben Kwiatkowski (winnaar in 2015, vorig jaar tweede, red.) natuurlijk mee. Al onze kaarten zetten we op hem."

De Amstel Gold Race is zondag live te zien op NPO 1 en NOS.nl, met commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot.

Vanaf 13.30 uur is eerst de wedstrijd bij de vrouwen te zien, vanaf 14.45 uur kunt u live meekijken met de mannen. Gio Lippens volgt de koers in Langs de Lijn op NPO Radio 1 en er is ook een liveblog op NOS.nl.

Woensdag in de Waalse Pijl en komende zondag in Luik-Bastenaken-Luik hoopt Poels wel op een mooie uitslag. Als hij zijn vorm uit Parijs-Nice dan weer terug heeft, is dat geen gekke gedachte. Want voor zijn val maakte Poels indruk in Frankrijk.

Hij stond tweede in het klassement en had de eindzege voor het grijpen, tot hij in een bocht onderuit gleed en moest afstappen. "Ik voelde me echt heel goed. Ik won de tijdrit en het klimmen ging ook heel goed, ik had heel veel vertrouwen. Ik heb daar veel positieve dingen meegenomen voor de rest van het seizoen."

Team Sky
@TeamSky
With the cobbles complete, the action now moves on to the Ardennes Classics. It all kicks off at #AGR on Sunday. Meet the team: @golasmichal @taogeoghegan @sergiohenaoofic Vasil Kiryienka @kwiato @WoutPoels @lukaswisniowski
1 jaar geleden

Schaduwkopman in de Giro

Na de Ardense klassiekers gaat Poels zich verder voorbereiden op de Giro d'Italia, die hij gaat rijden in dienst van zijn kopman bij Team Sky, Chris Froome. "Ik heb daar dezelfde rol als in de Vuelta vorig jaar: ik ben 'back-up-renner'. Het zou mooi zijn om in de toptien te rijden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Poels: het is een lastige situatie, ik snap dat renners willen dat Froome wegblijft

Poels twijfelt er niet aan dat Froome van start gaat in Itali├ź, maar in de wielerwereld zorgt dat wel voor discussie. De Brit is nog niet geschorst, maar ook nog niet vrijgesproken na zijn positieve plas in de Vuelta.

"Als hij ervan overtuigd is dat hij onschuldig is, zou ik ook gewoon blijven koersen. Maar ik snap dat sommige renners zeggen dat hij beter weg kan blijven. Het is een lastige situatie", zegt Poels daarover.

"Ik denk dat hij met zijn hoofd wel veel bij die zaak zit, maar ik heb op trainingskamp gezien dat hij de bergen nog aardig hard op rijdt."

STER Reclame