Wielerwatchers: dertig renners azen op Gilberts troon in Amstel Gold Race

Aangepast
Wielerwatchers verdelen sterren: Amstel Gold Race ANP/NOS

"Als klein jongetje stond ik aan de hand van mijn vader op de Keutenberg. Toen kon dat nog, tegenwoordig is het afgezet. Ik zag Jan Raas en Hennie Kuiper naar boven ploeteren en was volstrekt gelukkig."

Voor NOS-commentator Gio Lippens, geboren in het Limburgse Hoensbroek, gaat de liefde voor de Amstel Gold Race terug tot zijn kinderjaren. Inmiddels is hij gepokt en gemazeld in het wielerjournaille en weet dat er meer is dan de koers door zijn geboortestreek.

"Natuurlijk, de Amstel Gold Race is geen monument zoals de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix", constateert Lippens. "Maar het is wel de klassieker met het sterkste deelnemersveld."

De Amstel Gold Race is zondag live te zien op NPO 1 en NOS.nl, met commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot.

Vanaf 13.30 uur is eerst de wedstrijd bij de vrouwen te zien, vanaf 14.45 uur kunt u live meekijken met de mannen. Gio Lippens volgt de koers in Langs de Lijn op NPO Radio 1 en er is ook een liveblog op NOS.nl.

De enige Nederlandse klassieker is de plek waar Flandriens de degens kruisen met winnaars van de Tour de France, waar kasseienvreters het opnemen tegen klimgeiten. En aan het einde mag de winnaar plaatsnemen op een roodfluwelen troon en nippen van een pilsje.

"Het is een scharnierkoers tussen de kasseienklassiekers en de Ardense klassiekers", bevestigt Lippens. "Een hele lastige om te winnen, omdat het zo moeilijk te controleren is. Er staan zondag echt twintig of dertig renners aan de start die denken aan de winst."

Alleskunners

Voor het eerst in vijf jaar stapt Peter Sagan, de jongste winnaar van Parijs-Roubaix, op in Maastricht. In zijn drie eerdere deelnames eindigde hij al een keer op het podium. Toch verwacht Lippens geen hoofdrol voor de Slowaak. "In de sprint zou hij een grote kans maken, maar ik verwacht geen sprint. Natuurlijk kan hij onderweg wegspringen, maar ik denk dat het beste er bij hem nu wel af is."

Nee, dan Alejandro Valverde. De 37-jarige Spanjaard stond al drie keer op het podium in Limburg en won dit voorjaar alles waar hij zijn zinnen op had gezet. De Amstel Gold Race is voor El Imbatido vooral een opwarmer voor de Waalse klassiekers, maar toch staat hij hoog op ieders lijstje. Ook bij Lippens is Valverde een uitgesproken favoriet. Maar niet de grootste.

Julian Alaphilippe en Tim Wellens samen in de aanval tijdens Parijs-Nice AFP

"Voor mij is Julian Alaphilippe de te kloppen man. De Fransman van QuickStep liet dit voorjaar al fantastische dingen zien. In de Ronde van het Baskenland won hij op magistrale wijze twee etappes. Alaphilippe is een alleskunner, hij kan klimmen, heeft een geweldige punch en kan ook nog behoorlijk sprinten. Ik denk dat hij Valverde dit jaar ook in de Waalse klassiekers van de troon gaat stoten."

Record

Een zege van Alaphilippe in Berg en Terblijt, deel van de gemeente Valkenburg, zou naadloos passen in de zegetocht van zijn ploeg dit voorjaar.

Maar hoe zit het dan met zijn ploeggenoot Philippe Gilbert? De Belg werd al eens wereldkampioen in Valkenburg, won vorig jaar op imposante wijze voor de vierde keer de Amstel Gold Race en kan met een vijfde zege het record van Jan Raas evenaren.

"Bij Gilbert weet je het nooit. Vorig jaar was hij veertig kilometer in de aanval en legde vervolgens Michal Kwiatkowski erop in de sprint. Achteraf bleek dat hij reed met een scheurtje in zijn nier. Zondag verwacht ik echter geen wonderen van hem."

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

KockLippensDucrotVan den BergNelissen
*****ValverdeAlaphilippeNibaliGilbertKwiatkowski
****SaganValverdeValverdeKwiatkowskiValverde
***BenootWellensAlaphilippeBenootAlaphilippe
**Van AvermaetIon IzagirreKwiatkowskiValverdeCoquard
*AlaphilippeKwiatkowskiMollemaTeunsMatthews

Aanvallers

De finale van de editie van 2017 was een van de meest attractieve in jaren. En dat had alles te maken met een drastische ingreep in het parcours: de Cauberg werd geamputeerd.

"De Amstel Gold Race was jarenlang een saaie koers, waarin de renners elkaar tot de laatste keer Cauberg aankeken. Vorig jaar werd de finale op veertig kilometer geopend en viel het niet meer stil. En dit jaar hebben vluchters nog meer kans, omdat de organisatie nog wat smalle, kronkelweggetjes heeft gevonden in de finale. Wie aanvalt, is meteen uit zicht."

Het profiel van de Amstel Gold Race 2018 NOS

Tim Wellens is zo'n aanvaller pur sang. De Belg heeft zich specifiek voorbereid op deze week en bewees zijn topvorm met een fraaie solozege in de Brabantse Pijl. "In Belgiƫ zeggen ze al een tijdje dat Wellens beter is dan ooit. Ik denk dat ze gelijk hebben. En dan heeft zijn ploeg ook nog dat andere toptalent, Tiesj Benoot. Maar ik denk dat Wellens in de Amstel Gold Race net iets beter is."

Nederlanders

En de Nederlanders? "Ze doen mee, dat was vorig jaar nog anders", aldus Lippens. "Maar van Wout Poels of Robert Gesink kun je niet verwachten dat ze nu al meedoen in de finale. Bauke Mollema zou het kunnen, dat liet hij vorig jaar zien met zijn ritzege in de Tour. Ik denk alleen dat Mollema nog niet sterk genoeg is."

Voor Niki Terpstra en Mike Teunissen is de Gold Race het toetje van een sterk voorjaar en specialisten als Tom-Jelte Slagter of Maurits Lammertink hebben dit seizoen nog niet laten zien mee te kunnen met de besten. "Alleen als Tom Dumoulin op de startlijst zou staan, zou ik een Nederlander bij de kanshebbers scharen", zegt Lippens met lichte spijt. "Maar die doet nu net niet mee."

STER Reclame