NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 14/4: aanvallen in Syrië en begrafenis Winnie Mandela

Goedemorgen! Een week na de aanval in Douma waarbij gifgas zou zijn gebruikt, hebben de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië bombardementen uitgevoerd op doelen in Syrië. En in Zuid-Afrika wordt vandaag anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela begraven.

Het begint wat bewolkt, maar later vandaag breekt de zon op veel plaatsen door. In de loop van de dag gaat ook de wind liggen en kan de temperatuur oplopen naar 15 tot 19 graden.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat heb je gemist?

Syrië is vannacht gebombardeerd door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. De doelwitten waren een onderzoekscentrum in de buurt van de hoofdstad Damascus, een wapenopslag bij Homs waar volgens de VS het gifgas sarin bewaard werd en een opslag- en commandocentrum in de buurt daarvan.

President Trump maakte rond 03.00 uur Nederlandse tijd op een persconferentie bekend dat er bombardementen zouden volgen. Hij haalde hard uit naar de Russische president Poetin. Die beloofde een einde te maken aan chemische wapens in Syrie. "Maar Poetin heeft gefaald", zei Trump.

Kort daarna kwamen er uit Syrië berichten over explosies. Rusland heeft woedend gereageerd. De Russische ambassadeur in de Verenigde Staten zegt dat de bombardementen niet zonder gevolgen kunnen blijven.

Ander nieuws uit de nacht:

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Zuid-Afrika is de begrafenis van anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela, ook bekend als de vrouw van Nelson Mandela. In haar thuisland is intussen een discussie losgebarsten over haar nalatenschap.
  • In het Afrika Museum in Berg en Dal wordt de fototentoonstelling Afrotopia geopend. Veertig kunstenaars verbeelden hun visie op de toekomst van het continent Afrika.
  • En in de Eredivisie zijn de wedstrijden ADO Den Haag- FC Twente, Vitesse-Sparta, PEC Zwolle-Excelsior en VVV-SC Heerenveen.

En dan nog even dit:

In Londen werden de afgelopen drie maanden meer dan vijftig gewelddadige moorden gepleegd. Vooral steekpartijen en drive-by schietpartijen in de buitenwijken veroorzaken de dodelijke slachtoffers. en wat het meest opvalt, is de leeftijd van de betrokkenen: daders en slachtoffers zijn vaak nog tieners. Op NOS.nl later vandaag veel aandacht voor de moordserie en de oorzaken ervan.

Sephton was lid van een bende in Londen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl