Een zelfde type U-Boot ligt gerestaureerd in Bremerhaven
NOS NieuwsAangepast

Duitse U-Boot uit WO II gevonden in Deense Noordzee

In de Noordzee bij Denemarken is het wrak gevonden van een Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog. De U-boot werd tot zinken gebracht op 6 mei 1945, vlak voor het einde van de oorlog.

De ontdekking werd gedaan door het Deense Sea War Museum Jutland. Onderzoekers maakten een scan van de wateren van het Skagerrak en vonden de onderzeeër, de U-3523, op zo'n achttien kilometer van de kust bij Skagen.

De U-3523 was een duikboot van het type XXI, de modernste onderzeeër die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in hun vloot hadden. Er waren 188 exemplaren gebouwd, maar slechts twee van deze U-boten waren in gebruik.

  • Sea War Museum Jutland
    Een scan van hoe de U-3523 op de bodem van de zee ligt
  • Sea War Museum Jutland
    Op een scan is te zien dat U-Boot zo'n 20 meter uit de zeebodem steekt

Volgens de onderzoekers is de onderzeeboot door een Brits gevechtsvliegtuig tot zinken gebracht. Het was lange tijd onduidelijk waar precies. De Britse piloot had de verkeerde plek aangewezen, zestien kilometer van de plek waar het wrak nu is gevonden.

De XXI kon in theorie zonder stoppen Zuid-Amerika bereiken. Het is niet duidelijk of dat ook werkelijk de missie was, en of er belangrijke spullen aan boord waren.

Op de vlucht

De 58 bemanningsleden zouden op het moment van de aanval op de vlucht zijn geweest nadat de nazi's zich in Nederland, Denemarken en het noord-westen van Duitsland hadden overgegeven.

Het bergen van het wrak wordt volgens het museum een lastige klus. De U-boot ligt op 123 meter diepte op een plek die moeilijk te bereiken is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl