Chinese studenten stellen vragen aan premier Rutte op het podium Marieke de Vries / NOS

Het is geen grote groep, maar de twaalf studentes die Nederlands studeren op de Foreign Languages-universiteit in Peking lieten vandaag luid van zich horen. Ze hadden dan ook een bijzondere gast op bezoek: de Nederlandse premier Rutte.

Meteen bij binnenkomst in de aula was te merken dat Rutte zich als een vis in het water voelde tussen de studenten. Hij liep meteen op een groepje Nederlandse studenten af die in Peking studeren en vroeg naar hun ervaringen. Daarna ging zijn jasje uit en stond hij na de officiële speeches en plichtplegingen de studenten uitgebreid te woord.

Chinese studenten: meneer Rutte, wat is leuk in Leiden en waarom draagt u vaak een hoodie?

Leiden

De meest verrassende en persoonlijke vragen kwamen van de Chinese studentes die Nederlands studeren. Zo vroeg Pip zich af wat zijn favoriete herinneringen aan zijn studententijd in Leiden zijn, omdat zij daar ook gaat studeren.

Rutte grapte dat hij er maar liefst acht jaar heeft gestudeerd omdat hij z'n studie grondig wilde aanpakken. En, voegde hij er aan toe, het was dan ook een hele moeilijke studie: geschiedenis. Daarmee kreeg hij de zaal wel aan het lachen.

Verder beloofde hij een lijst met goede kroegen aan de studenten te sturen. In China zijn kroegen geen bekend fenomeen, dus daar kreeg hij minder reactie op.

Onderwijs

Maar ook serieuzere zaken bleven niet onbesproken. De dreigende handelsoorlog tussen Trump en China kwam aan de orde en Rutte werd gevraagd of hij advies had voor China op het gebied van onderwijs.

De premier ging in op de culturele verschillen tussen China en Nederland. Dat een Nederlandse docent altijd uitgedaagd wordt door de studenten en dat in China meer hiërarchisch onderwijs wordt gegeven, waarin de docent wordt geloofd. Rutte vertelde dat hij zelf ook nog twee uur per week voor de klas staat op een middelbare school, waar veel migrantenkinderen op zitten. Hij zei ook dat hij daar eigenlijk vanmorgen had moeten zijn, maar dat hij niet spijbelde omdat ze toch examens hebben.

De premier maakte tijdens zijn bezoek van de gelegenheid gebruik om een rondje te gaan fietsen met de studenten over de campus.

Rutte fietst een rondje in China

Vrijetijdskleding

De grappigste vraag kwam toch wel van Julliet, die de premier goed had bestudeerd. Ze zei dat ze bij Zondag met Lubach had gezien dat Rutte buiten de Tweede Kamer altijd een wit overhemd, een grijze hoodie en een blauwe jas draagt en vroeg zich af of deze kleding een speciale betekenis hebben voor hem.

"Fantastisch!" riep Rutte uit en hij zei naar aanleiding van het programma te hebben besloten zijn informele kledingkeuze aan te zullen passen. "Niet omdat Lubach gelijk had, maar hij had misschien wel een punt."

Voorafgaand aan het gesprek met Rutte maakte correspondent Marieke de Vries de volgende reportage:

'Meneer Rutte, waarom draagt u heel vaak een wit overhemd?'

STER reclame