Nieuwe spelregels centraal tijdens 'Wedstrijd van de Toekomst'

Aangepast
Een van de spelers neemt een intrap Orange Pictures

De Wedstrijd van de Toekomst. Zo omschrijft de KNVB de wedstrijd tussen de Suriprofs en de kampioen van de Jupiler League op 12 mei.

Vijf nieuwe spelregels staan die zaterdag namelijk centraal: effectieve speeltijd (twee keer dertig minuten in plaats van twee keer 45 minuten), de self-pass, de intrap in plaats van de ingooi, doorlopend wisselen en bij een gelijke eindstand shoot-outs in plaats van penalty's.

Innovatie

Het duel wordt gespeeld in het stadion van Excelsior en is bedoeld om verder te innoveren binnen het voetbal.

"Uiteraard zijn er nog meer regels te verzinnen, maar voor een effectieve test is het beter niet te veel in één keer te veranderen", zegt Marc Boele, algemeen directeur van initiatiefnemer Coöperatie Eerste Divisie.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Lisse en Quick Boys experimenteren met de intrap en de self-pass

De KNVB ondersteunt het initiatief. "Als we het voetbal op lange termijn leuk willen houden voor onze kinderen, moeten we wel kijken naar vernieuwingen", zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de voetbalbond.

"Daarom ondersteunden we in november de wedstrijd tussen FC Lisse en Quick Boys, met onder meer de self-pass, de intrap en zuivere speeltijd, en nu de wedstrijd tussen de promovendus van de Jupiler League en de Suriprofs."

"Hoe vaker dit soort wedstrijden gespeeld worden, hoe meer mensen zien wat de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld de self-pass is. Het invoeren van nieuwe elementen aan het spel is tijdrovend, maar aan de invoering van de video-scheidsrechter, waar Nederland ook aanjager van is geweest, zie je dat het uiteindelijk ook resultaat oplevert", aldus De Jong.

Marco van Basten ANP

Begin november was Marco van Basten, bij de FIFA verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van het voetbal, aanwezig tijdens het experiment in Lisse.

Hij toonde zich met name een voorstander van de self-pass, waarbij een speler het spel direct mag hervatten na het toekennen van een overtreding of uitbal door de scheidsrechter. Dan wel door te gaan dribbelen, dan wel door de bal naar een medespeler te passen.

STER Reclame