Bij de Next Gen Finals werd er al gebruik gemaakt van een schotklok AFP

Helaas voor Nadal krijgt de US Open een schotklok

time icon Aangepast

Eind augustus zal de schotklok officieel zijn entree maken in het tennis. Na tests in het kwalificatietoernooi van de Australian Open en de US Open en bij de Next Gen Finals (officieus WK voor beste acht talenten) gaat de US Open, als eerste grote toernooi, de schotklok gebruiken in zijn hoofdschema.

Volgens de geldende regels moet de serverende speler binnen 25 seconden aan het volgende punt beginnen. Niet alle scheidsrechters kijken daar echter even strikt op toe.

Rafael Nadal en Novak Djokovic gaan bijvoorbeeld regelmatig over die grens heen. Dat vertraagt het spel, maar zorgt ook voor ergernis bij een deel van de tegenstanders. De schotklok moet daar voortaan een einde aan maken.

"We willen de vaart in het spel houden. Dat is ons voornaamste doel", zegt Chris Widmaier, woordvoerder van de Amerikaanse tennisbond, tegen de New York Times. In dat kader zal er bij de US Open ook scherp op worden gelet dat een wedstrijd binnen zeven minuten begint nadat de spelers de baan zijn opgelopen om in te spelen.

Nadal baalt

Onder de tennissers zijn de meningen over de schotklok verdeeld. Robin Haase liet begin dit jaar weten een voorstander te zijn ("ik vind het heel goed, het zorgt voor duidelijkheid"), Roger Federer denkt dat het "stressvol" is, maar vooral Nadal is een uitgesproken tegenstander.

"Dit is niet goed voor de toekomst van het tennis", liet hij vorig jaar weten.

Rafael Nadal tijdens de US Open van 2017 AFP

"Het is anders spelen als het bijvoorbeeld 35 graden is. Als er een klok doortikt in extreme condities, kunnen wij niet een optimale show weggeven", verklaarde de Spanjaard destijds. De scheidsrechter mag volgens de nieuwe regels de tijdsregel echter aanpassen in extreme condities.

Helaas voor Nadal is de kans groot dat andere toernooien de schotklok ook gaan invoeren als het instrument tijdens de US Open een succes blijkt. "Ik maak me er verder niet druk om. Ik pas me aan, ik zal toch geen tien jaar meer spelen."

STER Reclame