De tien slachtoffers, vlak voor hun executie door militairen
NOS NieuwsAangepast

Journalisten Myanmar langer in cel na publicatie over moorden door militairen

In Myanmar hangt twee journalisten van persbureau Reuters nog altijd 14 jaar cel boven het hoofd na een publicatie over een moordpartij door militairen. Advocaten van de verslaggevers hadden de rechter gevraagd om de zaak te laten vallen, maar die wees dat af. De Reuters-journalisten blijven daarom in de cel; wanneer hun zaak verdergaat, is niet bekend.

De journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo berichtten in december over de moord door militairen op tien Rohingya-moslims in de staat Rakhine. Mede door de bewijzen die ze hadden verzameld - getuigenissen en foto's - gaf het leger van Myanmar in januari toe dat militairen betrokken waren bij de moorden. Maar omdat ze ook geheime legerdocumenten zouden hebben gepubliceerd, werden ze kort na de publicatie opgepakt.

Andere Reuters-journalisten gingen terug naar Rakhine en zochten de nabestaanden op van de tien vermoorde mannen:

Nabestaanden massamoord Myanmar: 'Soldaten wezen 10 mensen aan en namen ze mee'

In Rakhine zijn het afgelopen jaar honderdduizenden Rohingya op de vlucht geslagen voor geweld door het regeringsleger. De journalisten deden onderzoek naar wat er precies gebeurde in de provincie, zegt correspondent Michel Maas. "Ze zijn in september op het spoor gekomen van de massamoord. Dat was op het hoogtepunt van wat daar gaande was. Ze hebben bewijzen gezocht én gevonden."

Het Myanmarese leger ontkende aanvankelijk dat mensenrechten werden geschonden, maar moest daar dus van terugkomen. "Het leger zei steeds: kom maar met harde bewijzen, want wij hebben niets te verbergen. Die journalisten kwamen met bewijzen en werden toen meteen gearresteerd en opgesloten."

De betrokken militairen zijn inmiddels wel veroordeeld, tot tien jaar cel en dwangarbeid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl