Elijzen: koersen is de beste remedie na overlijden Goolaerts

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Stilte en verdriet bij start Brabantse Pijl

De Brabantse Pijl wordt vandaag voor de 58ste keer verreden, maar de semi-klassieker nabij Brussel beleeft dit jaar een editie met een rouwrand door het overlijden van de Belgische wielrenner Michael Goolaerts afgelopen zondag. De 23-jarige coureur van Veranda's Willems-Crelan werd tijdens Parijs-Roubaix getroffen door een hartstilstand en bezweek 's avonds in het ziekenhuis van Lille.

Veranda's Willems-Crelan was maandag al in overleg met de familie van Goolaerts tot het besluit gekomen om gewoon deel te nemen aan de Brabantse Pijl. "We zullen de koers rijden met Michael in ons hart", twitterde de wielerformatie.

Traumapsycholoog

De ploeg heeft heel zware dagen achter de rug, laat Michiel Elijzen vanmorgen kort voor de start weten. "We zijn dinsdag samengekomen met alle renners en het vaste personeel bij onze ploeg. We hebben daar geluncht en daarna was er een sessie met een traumapsycholoog", vertelt de ploegleider.

"Dat heeft wel een aantal uurtjes geduurd", vult persvoorlichter Ward Callens aan. "Maar het heeft iedereen wel deugd gedaan op een bepaalde manier. We hebben ook de familie van Michael ontmoet, zijn ouders en zijn broer. Dat is natuurlijk heel emotioneel."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Elijzen: het was een heftige, maar waardevolle dag

Vervolgens is de hele groep op de fiets gestapt voor een ritje naar Heist-op-den-Berg, waar het condoleanceregister ligt. Elijzen: "Daar hebben we getekend. De avond hebben we bij elkaar gezeten. En toen ook wel weer gelachen aan tafel. Het was een heftige, maar waardevolle dag."

Hij stond ook achter de beslissing om vandaag te starten in de Brabantse Pijl. "Wij denken dat dat de beste remedie is om weer in een normaal patroon te komen. Dit is wat de jongens het leukste vinden om te doen: een rugnummer opspelden en koersen. Wij vinden dat ze dat zo snel mogelijk weer moeten oppakken om weer de moed en de motivatie te krijgen om verder te gaan. Dat lukt zo het best."

Minuut stilte

Voor aanvang van de Belgische semi-klassieker werd door het peloton een minuut stilte gehouden op de Grote Markt in Leuven, waarna de renners van Veranda's Willems-Crelan het eerste plaatselijke rondje aan kop van de meute aflegden. Bij de officiƫle start van de koers volgde nogmaals een moment van stilte.

Ook bij de Franse eendagskoers Parijs-Camembert werd dinsdag al een minuut stilte in acht genomen voor Goolaerts.

STER Reclame