NOS VoetbalAangepast

Bellen met buitenland: Qatarese centen voor Zuiverloon in Spanje

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

Van Augsburg tot Seattle en van Oostende tot Istanbul: over heel de wereld voetballen 'onze' jongens. De NOS pakt de telefoon en spreekt met Nederlanders in het buitenland.

In deel 9 van de serie 'Bellen met het buitenland': Gianni Zuiverloon, speler van Cultural Leonesa in de Spaanse Segunda División.

Gianni Zuiverloon

Een overstap die de wenkbrauwen deed fronsen. In de zomer van 2016 verliet Gianni Zuiverloon de eredivisie (ADO Den Haag) voor een avontuur bij een Spaanse derdeklasser. Het talent van weleer, opgeleid door Feyenoord en tweemaal Europees kampioen geworden met Jong Oranje, dat een stap terugdoet terwijl zijn beste jaren nog moeten komen.

Inmiddels speelt de 31-jarige Zuiverloon met Cultural Leonesa in de Segunda División, het tweede niveau in Spanje. Telefonisch vertelt hij over zijn keuze destijds voor de club.

"Mijn zaakwaarnemer Rodger Linse had een aantal opties, maar dat was in landen waar je nog maar moet afwachten of je wel je salaris krijgt", aldus Zuiverloon. "Toen kwam Cultural voorbij. De club is gekocht door Aspire Academy uit Qatar en Linse is goed bevriend met de technisch directeur daarvan."

Dat vraagt om enige uitleg. Aspire Academy is onderdeel van Aspire Zone Foundation. Zij zitten ook achter de organisatie van het WK van 2022 in Qatar. De Academy wil het niveau van Qatarese sporters en in het bijzonder voetballers in korte tijd flink opkrikken.

Talenten de kans geven en over heel de wereld kennis vergaren. Dat doen ze ook door in clubs te stappen. Zo is Aspire eigenaar van de Belgische club KAS Eupen, hebben ze clubs in Qatar, Amerika en India, werken ze nauw samen met Leeds United en zijn ze dus in zee gegaan met Cultural Leonesa.

De technische staf is hier ongeveer net zo groot als de spelersgroep. De medische staf bestaat uit een stuk of acht mensen.

Gianni Zuiverloon

"Vorig jaar kregen we twintig nieuwe spelers om direct te kunnen promoveren. Dit jaar kwamen er vijftien, eh, achttien spelers. Dus ze hebben wel echt plannen met de club", stelt Zuiverloon. Volgens de Rotterdammer wordt er niet alleen geïnvesteerd in spelers, maar ook in de randvoorwaarden.

"De technische staf is hier ongeveer net zo groot als de spelersgroep. De medische staf bestaat uit een stuk of acht mensen. Om maar even aan te geven: bij ADO Den Haag waren dat er drie. Daar had je een fysio, een masseur en een dokter die er om de paar dagen was. Hier is constant een dokter en zijn drie masseurs en twee fysio's aanwezig."

Gianni Zuiverloon bij ADO Den Haag, in duel met Ajax-speler Viktor Fischer

Dit seizoen loopt het niet optimaal bij Zuiverloon en zijn mannen. Het wordt een jaar van overleven. Dat merkte ook Ouasim Bouy. De voormalig PEC Zwolle-speler tekende vorige zomer bij Leeds United (dat dus ook onderdeel is van de Aspire-groep) en werd direct verhuurd aan Cultural. Na een halfjaar keerde hij weer terug naar Engeland.

Cultural staat negentiende in de competitie, net onder Barcelona B. Wat verder opvalt? De jonge coach, Rubén de la Barrera genaamd. Met zijn 33 jaar is hij nog een groentje in het trainersvak. Die onervarenheid kwam eind vorige maand naar voren, toen hij in de competitiewedstrijd tegen Albacete een bal van een tegenstander afpakte. Het kwam hem op vier duels schorsing te staan.

"In Spanje zien ze in hem een trainer met heel veel potentie. Ze vergelijken hem qua visie en kennis zelfs met een jonge Pep Guardiola of José Mourinho. Hij is echt de hele dag bezig met voetbal en kijkt ontzettend veel wedstrijden. Ons team speelt ook in veel verschillende systemen."

De La Barrera verwacht dat Zuiverloon het voortouw neemt in zijn jonge ploeg. De Nederlander is tenslotte al wat ouder en heeft de nodige ervaring. Toen hij ooit doorbrak waren de verwachtingen hooggespannen. Kenners voorspelden hem een grote toekomst. Het is er nooit helemaal uit gekomen.

"Mijn carrière had zeker anders kunnen en misschien wel moeten lopen. Ik heb veel pech gehad. Al ligt het voor negentig procent aan mezelf. Als ik mezelf toen beter had verzorgd, zoals ik nu doe, was ik misschien minder vaak geblesseerd geraakt."

De gedachten van Zuiverloon gaan terug naar RCD Mallorca, waarmee hij in het seizoen 2011/2012 op het hoogste Spaanse niveau speelde. "Daar zat ik heel dicht bij Oranje."

Gianni Zuiverloon in 2007 als Europees kampioen bij Jong Oranje

"Toenmalig bondscoach Bert van Marwijk zat voor me op de tribune. Er werd mij verteld dat mits ik fit zou blijven, ik bij de selectie zou horen. Maar ik raakte geblesseerd."

En dat was hij vaker dan gewenst. "Dit is eigenlijk het eerste seizoen dat ik geen hamstringblessure heb gehad", merkt Zuiverloon op, gevolgd door de woorden "even afkloppen".

"Soms reflecteer ik wel op mijn carrière en dan denk ik: misschien had ik iets harder moeten trainen toen. Maar ik ben heel gelukkig met mijn leven en waar ik op dit moment ben. En daar heb ik ook vrede mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl