'Fabrikant Nederlandse medicijnen gaat roekeloos om met mens en milieu'

Medicijnfabrikant Aurobindo buit zijn werknemers in India uit. Dat zeggen arbeidsdeskundigen vanavond in het tv-programma Zembla. Aurobindo is een van de grootste fabrikanten van medicijnen op de Nederlandse markt.

Het laat zijn middelen goedkoop maken in India en daar betaalt de lokale bevolking de prijs voor, stelt Zembla. Werknemers zouden te weinig betaald krijgen en geen beschermende kleding dragen. Ook zou Aurobindo chemisch afval illegaal hebben gedumpt.

Geschoolde werknemers krijgen volgens het tv-programma minder dan het minimumloon. Ze zouden het moeten doen met een salaris van zo'n 150 tot 250 euro per maand. Technisch personeel zou 110 euro per maand krijgen. Met een vast contract zouden de arbeiders bijna het dubbele verdienen, maar dat krijgen ze van Aurobindo niet.

Beschermende kleding

Werknemers geven ook aan dat hun werkgever het niet zo nauw neemt met de veiligheid. Ze zouden werken zonder beschermende brillen, handschoenen, maskers en veiligheidsschoenen. Volgens Indiase media zijn er de afgelopen tien jaar bij Aurobindo meerdere ongelukken gebeurd.

Aurobindo overtreedt volgens Zembla ook de milieuregels. Zo zou het bedrijf vorig jaar zijn beboet voor het illegaal dumpen van chemisch afvalwater. Daardoor zijn ruim 200.000 vissen doodgegaan. Lokale vissers verklaren tegen het tv-programma dat ze daar nooit voor gecompenseerd zijn.

Verzekeraars

Zorgverzekeraars die middelen van Aurobindo kopen zijn onder meer VGZ, Zilveren Kruis, Menzis en CZ. Die laatste is geschrokken van de beelden en zegt tegen Zembla de problematiek serieus te nemen. CZ kondigt voor 2019 aan een duurzaamheidsverklaring van leveranciers zoals Aurobindo te eisen.

Aurobindo zegt in een reactie tegen het programma de lokale en internationale wet- en regelgeving na te leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl