Oppermachtige Oranjevrouwen zetten grote stap richting WK

Het WK lonkt voor de Oranjevrouwen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won dinsdagavond meer dan terecht met 2-0 bij Ierland, de nummer twee in kwalificatiegroep 3.

De Ieren stonden voor aanvang op gelijke hoogte met Nederland, beide ploegen hadden tien punten uit vier wedstrijden. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van volgend jaar in Frankrijk.

Ban snel gebroken

Ierland had Oranje in Nijmegen op een frustrerend 0-0 gelijkspel gehouden, maar in Dublin was de ban al na elf minuten gebroken. Lineth Beerensteyn, die de niet helemaal fitte Vivianne Miedema verving in de punt van de aanval, kopte raak op aangeven van Renate Jansen.

Een goal die ontstond via de flanken, ondanks een poging van de Ierse terreinknecht Oranje vleugellam te maken door het veld te versmallen.

Halverwege de eerste helft verdubbelde Sherida Spitse de marge. De middenvelder mocht aanleggen vanaf elf meter, nadat Danielle van de Donk was neergetrokken in - of net buiten? - het strafschopgebied. Oog in oog met keeper Marie Hourihan maakte Spitse geen fout.

Vijf minuten voor rust leek Shanice van de Sanden de wedstrijd al in het slot te gooien, maar de rake kopbal van de Olympique Lyon-aanvaller werd geannuleerd.

Doelpuntloze helft

In de tweede helft kwam Oranje er minder gemakkelijk doorheen. Dominique Janssen raakte uit een vrije trap de lat, maar meer treffers bleven uit. Ook omdat Ierland nauwelijks iets klaarspeelde tegen het oppermachtige Nederland.

Door de zege gaat de regerend Europees kampioen nu alleen aan de leiding in groep 3, met drie punten meer dan Ierland. Noorwegen heeft vier punten minder dan Oranje, met een duel minder gespeeld. De Noren wonnen met 3-0 bij Noord-Ierland.

"Ik heb mijn basisplaats verzilverd met een goal", toonde Beerensteyn zich na afloop een tevreden mens. "Het is altijd geweldig als je in de basis mag beginnen. Als je dan als aanvaller ook nog een goaltje meepikt is dat helemáál lekker."

Ook bondscoach Wiegman was dik tevreden. "We hebben Ierland volledig teruggedrongen, twee keer gescoord en ze de hele wedstrijd onder druk gehouden. De wedstrijden tegen Noord-Ierland en Ierland waren heel belangrijk, die hebben we hartstikke goed doorstaan met zes punten."