Leden van de Nationale Garde van de staat Arizona die naar de grens met Mexico zijn gestuurd
NOS Nieuws

Leden Nationale Garde VS aangekomen bij grens met Mexico

Bij de grens met Mexico zijn de eerste militairen van de Nationale Garde aangekomen. Zij moeten de diensten ondersteunen die bij de grens illegale immigratie bestrijden. Volgens president Trump is er een crisis aan de grens, al blijkt uit cijfers dat het aantal mensen dat probeert de grens over te steken niet hoger is dan in voorgaande jaren.

President Trump zei vorige week dat hij tot 4000 leden van de Nationale Garde naar de grens wil sturen zo lang als 'the Wall' er nog niet is. Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne om langs de grens met Mexico "een mooie, grote muur" te bouwen op kosten van de Mexicanen. De Mexicaanse president Peña Nieto wil daar niets van weten en de Amerikaanse Senaat wil Trump het geld er niet voor geven.

Trump vs. Democraten

De leden van de Nationale Garde gaan op verzoek van de president naar de grens, maar staan onder gezag van de gouverneur van hun staat. Tot nu toe hebben de grensstaten Texas, Arizona en New Mexico beloofd om 1600 mensen naar de grens te sturen, alle drie staten met een Republikeinse gouverneur. Sommige leden van de garde worden bewapend, als ze een rol op zich moeten nemen die gevaarlijk kan zijn.

Californië heeft vooralsnog niets van zich laten horen. De Democratische gouverneur Jerry Brown en Trump hebben op de meeste gebieden diametrale opvattingen. Een woordvoerder van Brown zegt dat het verzoek van de president nog steeds wordt overwogen.

Trump zegt dat Democraten het handhaven van de wet ondermijnen, illegale immigratie bevorderen en niet het juiste voor het land doen. "Wij zullen winnen, wij zullen spoedig winnen, het gaat gebeuren", zegt Trump in een videoboodschap.

The Washington Post meldde gisteren dat de leden van de Nationale Garde luchtsteun zullen geven via drones en helikopters, struikgewas zullen verwijderen, wegen en andere infrastructuur zullen onderhouden en veiligheidssystemen zullen beheren waaronder bewakingscamera's. De rekening voor het inzetten van de Nationale Garde wordt betaald door het Pentagon.

Overigens stuurde zowel de Democratische president Obama als zijn Republikeinse voorganger George W. Bush ook de garde naar de grens met Mexico. Zij stuurden de militairen volgens de krant na verzoeken daartoe van de grensstaten of in periodes van veel geweld door drugskartels langs de grens.

1,2 miljard dollar

De operatie van de garde onder Bush duurde bijna twee jaar en kostte 1,2 miljard dollar. Hoe lang de operatie die Trump voor ogen heeft gaat duren en wat de kosten zijn, is onduidelijk.

Critici wijzen erop dat het sturen van de militairen niet nodig is, omdat het aantal migranten de afgelopen jaren flink is afgenomen. Zo arresteerden in 2006 de 11.000 leden van de grenspolitie meer dan 1 miljoen mensen. Vorig jaar waren er meer agenten, zo'n 16.600, maar lag het aantal arrestaties op 310.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl