Haarhuis 'had weinig keus' en roept zieke De Vroome op voor Fed Cup

Aangepast
Indy de Vroome ANP Pro Shots

Paul Haarhuis heeft Indy de Vroome, die sinds juli 2016 geen wedstrijd meer heeft gespeeld, opgeroepen voor de Fed Cup-wedstrijd tegen Australië, later deze maand. Zij vervangt Michaëlla Krajicek, die last heeft van een kuitblessure.

De keuze van Haarhuis is bijzonder omdat de 21-jarige De Vroome onlangs in NRC vertelde de ziekte van Lyme te hebben en te vrezen voor het einde van haar carrière.

De Vroome speelde bijna twee jaar geleden in Roemenië haar laatste wedstrijd en heeft niet eens een plek meer op de wereldranglijst.

21 en 22 april

Oranje strijdt over een kleine twee weken (21 en 22 april) op de indoorbaan in Wollongong voor een langer verblijf in de wereldgroep. In februari verloren de Nederlandse tennissters in de eerste ronde met 3-1 van de Verenigde Staten.

Naast De Vroome doen voor Nederland Lesley Kerkhove, Quirine Lemoine en Demi Schuurs mee. Het drietal Kiki Bertens, Arantxa Rus en Richèl Hogenkamp zag de reis naar Australië niet zitten en bedankte voor de eer.

Paul Haarhuis EPA

Voorkeur

Volgens Haarhuis was het lastig een vervangster voor Krajicek te vinden en was de keuze beperkt. "Ik heb ook Bibiane Schoofs en Cindy Burger gevraagd, maar zij gaven ook de voorkeur aan hun eigen loopbaan. Ik heb de lijst met speelsters erbij gepakt en kwam bij speelsters die ver verwijderd waren van het vereiste niveau."

"Ik heb Indy gebeld en zij vertelde dat ze weer drie tot vier keer per week op de baan staat. Ik ken haar en weet een beetje hoe zij traint... Vervolgens heb ik haar bedenktijd gegeven. Vrij snel liet ze vervolgens weten dat ze mee wilde en zich vereerd voelde."

Volgens Haarhuis is De Vroome vooral een sparringpartner op de trainingsbaan en is het niet de bedoeling dat ze haar opwachting gaat maken.

Hemd

Voelt Haarhuis zich niet in zijn hemd gezet door zijn speelsters die niet mee willen? "Ik vind het vooral heel jammer. Hogenkamp moet deze weken bijvoorbeeld aan de bak om haar plek op Roland Garros veilig te stellen. Dat geldt ook voor Schoofs en haar plek in de kwalificaties van Parijs", aldus de captain.

"Als we een thuiswedstrijd hadden gespeeld, op gravel, had iedereen waarschijnlijk meegedaan, nu is er bijna geen keuze meer over."

STER Reclame