NOS NieuwsAangepast

KNVB onderzoekt doodschop amateurvoetballer, coach 'met stomheid geslagen'

De KNVB onderzoekt de doodschop die een speler van Te Werve uit Rijswijk dit weekeinde uitdeelde aan een speler van Sportlust '46 uit Woerden. Wedstrijdbeelden tonen hoe de speler na een afgeslagen aanval zijn directe tegenstander opzoekt en hem van achteren tegen zijn benen trapt.

Speler Te Werve deelt doodschop uit aan speler Sportlust '46

Het slachtoffer valt en blijft liggen, terwijl de ander doet of zijn neus bloedt en verder speelt alsof er niets is gebeurd. De scheidsrechter had niets in de gaten, aangezien het spel zich inmiddels naar de andere helft had verplaatst.

"Op basis van de beelden start de aanklager amateurvoetbal een onderzoek", zegt persvoorlichter Lisanne Schellens van de KNVB. Beide clubs en de betrokken spelers worden gehoord. "De beelden kunnen daarbij als bewijsmateriaal dienen."

Schikkingsvoorstel

Na dit onderzoek doet de aanklager waarschijnlijk een schikkingsvoorstel aan de dader, die daarmee akkoord gaat of niet. Doet hij dat niet, dan gaat de zaak naar de tuchtcommissie van de voetbalbond.

Wim van 't Westeinde, coach van het slachtoffer, stond langs de lijn toen het gebeurde. "Ik zag het niet gebeuren, want ik volg de bal en die was niet in de buurt, maar ik hoor opeens vanaf de bank: Rick ligt op de grond!"

Het slachtoffer wist niet eens precies wat er nou was gebeurd.

Coach van het slachtoffer

Sportlust '46 filmt alle eigen wedstrijden. Na de wedstrijd keek Van 't Westeinde de beelden terug. "Ik dacht: dit kan niet waar zijn. Je ziet weleens een opstootje in het amateurvoetbal, maar dit komt zomaar uit het niets. Ik was met stomheid geslagen."

Volgens de coach werd er fanatiek gespeeld, maar was er geen aanleiding voor een dergelijke zware overtreding. Omdat de scheidsrechter niets had gezien, bleef de doodschop zonder gevolgen. "Mijn spits, het slachtoffer, speelde ook gewoon verder. Hij wist niet eens precies wat er nou was gebeurd."

Beide clubs, spelend in de zaterdag Eerste Klasse, hebben het incident gemeld bij de KNVB. Sportlust '46 stuurde bovendien de beelden mee, op basis waarvan de KNVB nu tot een onderzoek heeft besloten.

Excuses

Het Rijswijkse Te Werve heeft de schoppende speler voorlopig geschorst. Ook moet hij zijn tegenstander excuses aanbieden. Die tegenstander heeft geen aangifte gedaan.

Coach Van 't Westeinde heeft wel een suggestie voor een mogelijk straf van de KNVB. "Als het aan mij zou liggen, wordt hij voor lange tijd geschorst. Ik bedoel, wat gebeurt er als je zoiets gewoon op straat doet?"

De KNVB laat weten dat het aantal incidenten waarbij sprake is van buitensporig fysiek geweld de laatste jaren is afgenomen. In het seizoen 2012/2013 waren er nog 412 incidenten tegen 257 in het vorige seizoen, inclusief de teamstraffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl