In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Friese 'muziekweg' houdt omwonenden uit de slaap

Automobilisten die over de N357 bij Jelsum rijden, kunnen sinds zaterdag het Friese Volkslied horen. In de weg zitten ribbels en automobilisten die overheen rijden, horen een deuntje, dat bij 60 kilometer per uur de juiste snelheid heeft.

Niet iedereen is blij met deze muzikale noot. Sommige omwonenden kunnen er niet van slapen, omdat ook 's nachts het lied te horen is. Luister zelf hoe het klinkt:

Omwonenden vinden Friese muziekweg 'geestelijke mishandeling'

De muziekweg is een initiatief van de provincie Fryslân. Zaterdag zijn de ribbels aangebracht en vandaag is de weg officieel geopend. "Het Friese Volkslied is geweldig. Overdag prima, maar 's nachts gaat het ook door. Vannacht iedere keer wakker als er een auto langsrijdt", schrijft iemand op Facebook.

'Beloond met een deuntje'

Een woordvoerder legt uit dat de actie bedoeld is als iets ludieks. Het plan is ook bedacht om de verkeersveiligheid te verbeteren. "Te hard rijden gebeurt heel veel. We vroegen ons af hoe je dat kunt aanpakken. Nou als je met de juist snelheid rijdt, dat is hier 60, word je beloond met een deuntje."

Volgens sommigen zorgt de situatie niet in alle gevallen voor meer veiligheid. "Taxi's probeerden afgelopen nacht om het liedje op dubbele snelheid af te spelen", schrijft iemand op Facebook. De woordvoerder van de provincie zegt dat daar nog geen signalen zijn binnengekomen dat de weg minder veilig is geworden.

Op borden langs de weg staat aangegeven dat er een speciaal stukje weg aankomt met muziek. Op het wegdek zelf staat een muzieknoot.

Omrop Fryslân

Bij de provincie is inmiddels bekend dat er mensen zijn die last hebben van de geluiden. Vanmiddag is er een overleg, waarin wordt besproken wat er moet gebeuren met de ribbels. Ze kunnen niet uit worden gezet.

"Ik wil niet dat mensen hierom ongelukkig in huis zitten", zei gedeputeerde Sietske Poepjes tegen Omrop Fryslân. "Het is verschrikkelijk leuk en het werkt ook, maar de buurt is er niet happy mee. De provincie is er voor iedereen, dus we moeten elkaar tegemoet komen."

Advertentie via Ster.nl