Premier Rutte tijdens de officiële opening van het nieuwe consulaat-generaal in Hong Kong. De premier is op handelsmissie in China
NOS NieuwsAangepast

'Alleen lege laptop of mobiel mee naar China, Rusland en Iran'

Nederlanders die naar China, Rusland of Iran reizen, krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken het advies om alleen lege computers en telefoons mee te nemen, schrijft de Volkskrant. Apparaten met gevoelige gegevens zouden op afstand kunnen worden 'leeggetrokken'. De waarschuwing zou mogelijk ook voor Turkije gelden.

Premier Rutte en een aantal andere leden van het kabinet reizen deze week naar China, met in hun kielzog een grote handelsmissie. Ambtenaren die met de bewindslieden meegaan hebben allemaal nieuwe en extra beveiligde telefoons gekregen. Een ambtenaar die anoniem wil blijven, zegt in de krant dat echt belangrijke stukken alleen uitgeprint in de koffer gaan.

Waar je nog meer op kan letten? Dat zie je in de video hieronder:

Op vakantie naar China? Zo zorg je ervoor dat ze niet alles over jou te weten komen

Buitenlandse Zaken

De Rijksvoorlichtingsdienst wil verder niets kwijt over de veiligheidsinstructies voor ambtenaren, behalve dan dat "voor elke reis andere voorwaarden gelden".

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat voor het veilig reizen van personen naar China en andere landen het reisadvies geldt. Daar staat niets in over het leegmaken van computers of mobieltjes, wel bijvoorbeeld dat China het internetverkeer monitort. Op eventuele instructies voor ambtenaren of bedrijven wat betreft informatiebeveiliging gaat het ministerie niet inhoudelijk in.

Cyberdreiging

De leden van de handelsmissie zou per brief te verstaan zijn gegeven dat de Chinese overheid alle computers en telefoons constant zal monitoren. Om te voorkomen dat ze gevoelige informatie prijsgeven, kunnen bedrijven en kennisinstellingen het beste een lege computer gebruiken waar niet eerder op is gewerkt. Geadviseerd wordt om alleen het strikt noodzakelijke op de laptop te zetten en de harde schijf met encryptie te beveiligen, schrijft de krant. Er wordt ook gewaarschuwd om geen Chinese usb-sticks in de computer te steken of apparaten in de kluis van de hotelkamer achter te laten.

Het advies is om Nederlandse mobieltjes in China niet aan te zetten, maar een Chinese prepaidtelefoon te kopen en die voor de terugreis te vernietigen. Wie toch graag met zijn eigen telefoon of pc wil whatsappen in China moet in Nederland alvast een VPN-verbinding installeren om te zorgen dat dit veilig kan.

Betere maatregelen dan het leeghalen van je telefoon om spionage te voorkomen zijn er eigenlijk niet, zegt tech-redacteur Joost Schellevis. "Als je bijvoorbeeld iemand van ASML of AkzoNobel bent en je reist naar zo'n land, dan is er denk ik geen betere manier om het echt veilig te doen. Op dat moment heb je buitenlandse inlichtingendiensten als vijand die economische spionage willen plegen. Hun budgetten en aanvalscapaciteit zijn zo groot dat het eigenlijk niet mogelijk is om het op een betere manier te doen."

Schellevis noemt de waarschuwing van Buitenlandse Zaken niet opvallend. "Er wordt eigenlijk al jaren voor gewaarschuwd. Opvallender is eigenlijk dat de Volkskrant schrijft dat dit advies drie jaar geleden nog niet gold. Terwijl we toen ook al hadden kunnen weten dat dit gebeurde."

'Oud nieuws'

Michael Ploeg van Dalsem, een bedrijf gespecialiseerd in hightech glastuinbouw, vertrekt morgen naar China en spreekt van oud nieuws. Volgens hem is het juist al jaren staand beleid om zo weinig mogelijk digitaal te doen en eigenlijk alles op papier. Bij de vorige missie naar China met koning Willem-Alexander is volgens Ploeg van tevoren in een brief of voorlichtingsbijeenkomst ook verteld om zo weinig mogelijk of geen digitale vertrouwelijke informatie mee te nemen.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken hamerde een paar weken geleden nog op het belang van het aanpakken van cyberdreigingen. De Nederlandse inlichtingendiensten brachten vorig jaar een brochure uit over de risico's van cyberspionage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl