Het NK Bubbel Voetbal Gerrit de Heus

Zo bizar als Finland met zijn kampioenschappen luchtgitaar, telefoonwerpen, lang-in-de-sauna-zitten en vrouwdragen is het nog net niet, maar ook Nederland heeft zijn bijzondere wedstrijden. Woksleeën bijvoorbeeld. En stokpaardrennen. Fotograaf Gerrit de Heus heeft ze verzameld in het fotoboek De zege in Zicht, Nederland in Kampioenschappen.

De Heus liep al achttien jaar rond met het idee om de opvallende kampioenschappen te verzamelen in een boek, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik zag op televisie een keer het kampioenschap frikandelleneten voorbij komen. Ik dacht: er zal vast wel meer zijn, en daar zit wel een serie in. Maar ik ben pas twee jaar geleden begonnen dat uit te gaan zoeken. En toen zei ik, ik doe het gewoon. Ik ga gewoon een jaar lang alleen maar naar NK's om foto's te maken."

Hij stuitte op activiteiten waar hij nog nooit van gehoord had. "Zoals goudpannen. Mensen staan daarbij op een rijtje, allemaal in een bak met water. Ze krijgen een emmer vol met zand en daar zitten hele kleine schilfertjes goud in. De kunst is die er zo snel mogelijk uit te vissen."

Wie daar weinig mee heeft voelt misschien meer voor het kampioenschap quidditch, ofwel zwerkbal, een sport uit de Harry Potter-boeken. "Dat wordt een steeds serieuzere sport", weet De Heus. "Wel heel bijzonder om te zien. Toen ik daar aankwam had ik geen idee wat voor sport het zou zijn. Er staan zes hoepels, er zijn drie ballen in het veld en mensen lopen met een pvc-pijp tussen de benen, bij wijze van bezemsteel. Alleen het vliegen lukt niet echt."

De fotograaf wil benadrukken dat het niet alleen maar gekke dingen zijn die hij gekiekt heeft. "Op de meeste NK's zijn mensen heel serieus met hun sport of hobby bezig. Het boek is ook echt een ode aan al die mensen en vooral aan de vrijwilligers die eraan meewerken, want zonder vrijwilligers is een NK organiseren niet mogelijk."

De jurytafel bij het NK Dog Dance Gerrit de Heus

Bij het NK Dog Dance bijvoorbeeld, "precies wat je denkt dat het is: dansen met je hond". Op een foto zijn drie mensen achter een jurytafel te zien. "Dat zegt best wel veel. Die mensen zitten in een hele koude, beetje vervallen hal heel erg hun best te doen. De vrouw rechts op de foto houdt de tijd bij, is jurylid en zorgt voor de muziek. Dat tekent echt wel de mensen die hier mee bezig zijn."

Om het boek te kunnen maken was een crowdfundingactie nodig. Sinds vorige week ligt het in de boekhandels en het spreekt veel mensen aan, merkt De Heus. "Eigenlijk is het gewoon Nederland in foto's. De NK's zijn eigenlijk een kapstok om Nederland te laten zien. Wat mensen in hun vrije tijd doen. We kunnen er grappig over doen, maar voor veel mensen is dit hun leven. Ze doen er alles aan om zo goed mogelijk te worden, namelijk kampioen van Nederland."

STER reclame