Eerste bus met vrijgelatenen arriveert in Damascus
NOS NieuwsAangepast

Vrijlating burgers Douma, als onderdeel van akkoord met rebellen

Tientallen Syrische burgers zijn vrijgelaten uit een gevangenis in Douma, als onderdeel van het akkoord in Syrië over het vertrek van duizenden rebellen uit Douma naar de provincie Idlib. Het Syrische staatspersbureau SANA meldt dat de vrijlating rond middernacht was.

De burgers werden vastgehouden door het Leger van Islam. Dat zou in de Tawba-gevangenis in Douma bij Damascus duizenden mensen hebben vastgehouden.

Het persbureau SANA heeft foto's verspreid van bussen met vrijgelaten mannen, vrouwen en kinderen die zwaaien als ze het regeringsgebied binnenrijden in Damascus.

Vertrek rebellen

De rebellen begonnen gisteren met het vertrek uit Douma, de laatste stad in de regio Oost-Ghouta bij Damascus die ze nog in handen hadden. Tientallen strijders en hun familieleden zijn met bussen vertrokken naar Jarablus in Noord-Syrië, bij de grens met Turkije.

De rebellen van Jaish al-Islam bereikten gisteren een akkoord met Rusland, dat toeziet op hun terugtrekking. De Russische militaire politie gaat Douma binnen als de strijders weg zijn. Dat kan wel een paar dagen duren, want de verwachting is dat duizenden van hen zullen vertrekken uit Douma. Als ze weg zijn is heel Oost-Ghouta in handen van het Syrische leger.

Syrische rebellen vertrekken uit Douma

Over het vertrek van de rebellen werd al enige tijd gesproken, maar de leider van Jaish al-Islam hield tot gisteren vol dat hij wilde doorvechten. In ruil voor de vrijgeleide van de rebellen laten zij honderden gijzelaars gaan. Een eerste groep is gisteravond al vrijgelaten.

Zware strijd

Het Syrische leger heeft zware strijd moeten leveren om Douma in handen te krijgen. Er is een offensief gevoerd dat zeven weken heeft geduurd en dat naar schatting aan ruim 1600 mensen het leven heeft gekost.

Volgens hulporganisaties en activisten zijn zaterdag tientallen mensen gedood bij een gifgasaanval in Douma. De schattingen lopen uiteen tussen 40 en 72. De regering ontkent achter de gifgasaanval te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl