De bus waarmee een man inreed op een terras wordt weggereden
NOS NieuwsAangepast

Slachtoffers Munster geïdentificeerd, dader had ook nepwapen en vuurwerk

De Duitse politie heeft de twee dodelijke slachtoffers in Munster geïdentificeerd. Het zijn een vrouw van 51 uit Lüneburg (bij Hamburg) en een 65-jarige man uit de regio Borken, vlak bij de Nederlandse grens.

Ze kwamen om het leven toen een kampeerbusje gisteren op een terras in het centrum van Munster opzettelijk op een groep mensen inreed. Naast twee doden zijn er twintig gewonden, van wie enkele nog in levensgevaar zijn. Een Nederlandse vrouw raakte lichtgewond.

Ooggetuigen vertellen over de paniek vlak na het incident. "Er was heel veel politie ter plekke. En veel mensen die wegrenden en gilden."

'Veel mensen gilden en renden'

De politie heeft bevestigd dat de bestuurder vermoedelijk een man van 48 uit Munster was, die zichzelf even later in zijn wagen heeft doodgeschoten. Duitse media schrijven dat hij afkomstig is uit Olsberg, in de regio Sauerland. Er zijn geen aanwijzingen dat de dader een islamitische achtergrond had, zei een minister van de deelstaatregering in Noordrijn-Westfalen, waarin Munster ligt.

Het motief van de bestuurder van het busje is nog onduidelijk, maar gisteren werd al gezegd dat er geen aanwijzingen voor terrorisme zijn. Volgens Duitse media had de man psychische problemen. De dader blijkt meerdere wapens in bezit te hebben gehad.

Wapenarsenaal

Naast het wapen waarmee hij zichzelf doodschoot, had de man een nepvuurwapen en illegaal vuurwerk in zijn auto liggen. De politie ging bij het onderzoek heel voorzichtig te werk, omdat er in het interieur verdachte draden te zien waren. Waar die voor dienden, is onduidelijk.

's Avonds werd ook de woning van de man doorzocht, nadat speciale eenheden de voordeur met explosieven hadden geopend. In het huis vonden agenten nog meer zwaar vuurwerk en als decoratie een onklaar gemaakte kalasjnikov.

Oecumenische dienst

Vanavond wordt in de dom van Munster een herdenkingsdienst voor de slachtoffers gehouden. De oecumenische dienst wordt geleid door de bisschop van Munster.

De minister-president van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, brengt vandaag een bezoek aan Munster, net als Horst Seehofer, de minister van Binnenlandse Zaken van de bondsregering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl