Han Kock, Gio Lippens, Maarten Ducrot, Joris van den Berg en Danny Nelissen verdelen de sterren
NOS WielrennenAangepast

Wielerwatchers: Terpstra is gemaakt voor Parijs-Roubaix

Niki Terpstra is een week na zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen ook de grote favoriet in Parijs-Roubaix. De meerderheid van de NOS-wielerwatchers zet de QuickStep-renner, die 'de Hel van het Noorden' in 2014 al eens won, bovenaan hun favorietenlijstje. "Terpstra is de sterkste", zegt verslaggever Han Kock zonder twijfel.

"Je voelt het ook als je met hem praat", aldus Kock, die Terpstra donderdag in Kortrijk sprak. "Hij weet zelf ook hoe sterk hij is. En hij weet dat zijn tegenstanders dat ook weten. Hij zal het niet hardop zeggen, maar hij weet het. Dat is een heerlijk gevoel natuurlijk."

"Vanaf dinsdag is de focus bij Terpstra op Parijs-Roubaix gegaan. Dit is eigenlijk zijn hoofddoel. Hier heeft hij zich de hele winter op voorbereid. Hij zei ook: normaal gesproken rijd ik in Parijs-Roubaix beter dan in de Ronde van Vlaanderen."

Terpstra heeft al een kassei: in 2014 won hij Parijs-Roubaix

Niet Terpstra, maar Gilbert

Maarten Ducrot is van de vijf NOS-watchers de enige die Terpstra niet op zijn lijst heeft gezet. "Het gaat niet gebeuren. QuickStep is dit seizoen zo superieur omdat ze vier kopmannen uit kunnen spelen: Niki Terpstra, Philippe Gilbert, Yves Lampaert en Zdenek Stybar. Gilbert is een afmaker en rijdt sterk tot nu toe, dus hij gaat het doen", zegt Ducrot.

"Daar komt bij dat de andere ploegen Terpstra nu in de gaten gaan houden. Ze gaan hem niet zomaar meer weg laten rijden, zoals afgelopen zondag. Terpstra gaat zich opofferen en daar kan Gilbert van profiteren."

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
***** Terpstra Terpstra Gilbert Terpstra Sagan
**** Van Avermaet Lampaert Van Avermaet Van Avermaet Stuyven
*** Moscon Stybar Stybar Stybar Gilbert
** Gilbert Démare Stuyven Vanmarcke Démare
* Stybar Van Avermaet Moscon Stuyven Terpstra

Joris van den Berg, die zondag het commentaar bij de koers doet, gelooft niet in de Belg. "Gilbert heeft Parijs-Roubaix pas een keer gereden, in 2007. Toen werd hij 52ste."

Maar Kock vlakt Gilbert ook nog niet uit. "Toen reed hij zonder specifieke voorbereiding. Nu heeft hij zich er wel op gefocust. Hij is ontzettend ambitieus en heel erg goed, dat laat hij de laatste weken zien. Als iemand het na 11 jaar opeens kan dan is het Gilbert wel."

Factor geluk

Volgens viervoudig winnaar Tom Boonen is zijn voormalig ploeggenoot Terpstra favoriet. En Hennie Kuiper, die net als Terpstra de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix al eens op zijn naam schreef, is het met hem eens.

Toch kan het zondag ook zomaar mis gaan bij de grote favorieten. "Je moet veel geluk hebben in Parijs-Roubaix, want je kunt echt veel pech tegenkomen. Materiaalproblemen op een van de 29 kasseistroken, een lekke band op het verkeerde moment... dat kan je flink terugslaan. Je moet ook mentaal sterk zijn, want iedereen krijgt pech. Je moet in Parijs-Roubaix altijd door blijven rijden", aldus Kock, die de zondag van Parijs-Roubaix altijd de mooiste dag van het jaar vindt.

Het parcours van Parijs-Roubaix, met de 29 kasseistroken

Wie daagt Terpstra en QuickStep uit?

Hoewel QuickStep is dit voorjaar superieur is, zijn er volgens Kock genoeg ploegen en renners die het de Belgische topploeg zondag lastig kunnen maken. "Sky heeft met Gianni Moscon, Geraint Thomas, Ian Stannard en Luke Rowe net zo'n sterk blok als QuickStep, dat is wel interessant. En wat denk je van de winnaar van vorig jaar, Van Avermaet?"

"Roubaix is ook een wedstrijd waarin renners uit de tweede lijn op het podium kunnen komen. Kijk maar naar het verleden: Tjallingii werd derde vanuit de vroege vlucht, Sebastian Langeveld werd vorig jaar nog derde. Mathew Hayman heeft zelfs gewonnen in 2016. Goede renners die eerder in de aanval gaan dan de toppers kunnen heel lang mee in Parijs-Roubaix", zegt Kock.

"Het enige echte vraagteken is Peter Sagan. Hij heeft nog nooit goed gereden in Parijs-Roubaix. Zijn beste uitslag is een zesde plaats. Maar het zou me ook niet verbazen als hij er dit jaar wel bij zit. Als je met hem naar de baan rijdt is hij een goede klant..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl