John Dalhuijsen | NOS Ooggetuige
NOS NieuwsAangepast

Vandaag 20 graden: 'Het voorjaar begint nu echt'

Vandaag stijgt het kwik voor het eerst dit jaar boven de 20 graden. De horeca is voorbereid op de eerste mooie lentedag: aan het strand staan de zonnebedden klaar en terraseigenaren hebben extra personeel ingehuurd.

Er staat vandaag en morgen weinig wind en de zon schijnt. "Het voorjaar begint nu echt", zegt weerman Gerrit Hiemstra. "Veel mensen wachtten erop. De winter is nu echt voorbij."

Ook gisteren genoten al veel mensen van het mooie weer:

De lentezon trok ook vandaag al mensen naar buiten

Volgens het KNMI is de eerste mooie lentedag voor het huidige klimaat aan de late kant, maar een eeuw geleden zou het juist vroeg zijn geweest. Door de opwarming van de aarde is het gemiddeld steeds eerder lente.

In Zandvoort zijn ze klaar voor het eerste lente-weekend. Vooral morgen wordt het druk in de badplaats, verwacht barman Bob van Gerwen van strandpaviljoen Tijn Akersloot. "Bij ons komen veel gezinnen. En voor veel mensen is de zaterdag toch een boodschappendag en veel kinderen moeten voetballen."

Het strandpaviljoen heeft iedereen in het personeelsbestand gebeld om te komen werken en heeft de laatste parasols op het terras uitgeklapt. "We hebben alles versneld klaargezet buiten en heel veel extra personeel geregeld. We hebben nog net geen uitzendbureau hoeven inschakelen."

Extra drank ingeslagen

Bij restaurant Zondag in Groningen moest het uitzendbureau er wel aan te pas komen, vertelt eigenaar Sven de Reeskamp. "Er werken veel studenten in de bediening. Het is tentamentijd en ze willen zo min mogelijk worden ingeroosterd. Dus we hebben een beroep gedaan op de uitzendpool want het wordt zeker extra druk."

Het restaurant heeft ook extra drank ingeslagen. Vooral ciders en dranken met wat minder alcohol, zoals session bier, doen het goed volgens Reeskamp. "Je kunt het nooit precies zeggen van tevoren, maar je kunt het je zeker niet permitteren dat dingen op zijn."

Vooral de ringstaartmaki's vinden het prachtig. Je ziet ze met gespreide armen van de zon genieten.

Lize Buitendijk, Dierenpark Amersfoort

In Maastricht was het gisteren al behoorlijk warm, zei bedrijfsleidster Renée van Grand Café Nieuw Bruin aan het Vrijthof. Ook daar zijn extra zomerse biertjes ingeslagen. "Vorig jaar was het mooie weer er wat eerder, het werd wel tijd." Extra personeel was hier niet nodig. "Want als de terrassen vol zitten is het binnen juist minder druk. We zijn wel blij met het mooie weer. Mensen zijn ook vrolijker."

Ook bij pretparken en dierentuinen zijn ze voorbereid op extra drukte. Bij Dierenpark Amersfoort wordt bij de planning altijd gekeken naar het weer. "En als het weekend of vakantie is weet je natuurlijk dat veel mensen erop uittrekken", zegt woordvoerder Lize Buitendijk. De meeste dieren in het park zijn ook blij met mooi weer. "Vooral de ringstaartmaki's vinden het prachtig. Je ziet ze met gespreide armen van de zon genieten."

Dat kunnen ze ook na het weekend nog doen, verwacht NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "Dinsdag kan het wat wisselvalliger worden, maar het blijft gewoon zacht."

KNMI
De 'pluim' met de weersverwachting voor de komende dagen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl