Odile van Aanholt en Marieke Jongens
NOS SportAangepast

Project zeilsters werpt zijn vruchten af

Annemiek Bekkering en Annette Duetz zijn in de nieuwe olympische zeilboot 49erFX al voor de medalrace zeker van de eindzege in de Prinses Sofia Cup. Het duo won voor de kust van Mallorca 8 van de 15 races en is in de medalrace niet meer te achterhalen.

Op de tweede plaats staat met Odile van Aanholt en Marieke Jongens ook een Nederlands duo.

Succes

Het zijn opvallende prestaties in de nieuwste olympische klasse waar vrijwel de gehele wereldtop aanwezig is. Sinds een aantal jaar investeert het Watersportverbond in een nieuwe aanpak om succes te behalen op de Spelen van 2020 in Tokio. Het zogenoemde high performance project lijkt daarmee zijn vruchten af te werpen.

Een belangrijke rol is daarvoor weggelegd voor coach Rick Peacock. Hij laat de zeilsters rouleren van teamsamenstelling om maximaal van elkaar te kunnen leren. Zo proberen de zeilsters zich maximaal te ontwikkelen in een korte periode, ter voorbereiding op de Olympische Spelen.

"We leren heel erg veel van elkaar. Iedereen staat er op een andere manier in, zo word je gedwongen om open te staan voor nieuwe dingen en daardoor kom je zelf tot een hoger niveau", aldus Odile van Aanholt.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz

In aanloop naar belangrijke toernooien wordt er wel gevaren in een (tijdelijke) vaste samenstelling. Zo wacht in augustus in het Deense Aarhus het World Sailing WK.

"Na het WK gaan we alles bekijken en bestaat de kans dat er weer nieuwe teams gemaakt worden. Zo hopen we zo goed mogelijk te presteren op de Spelen", gaat an Aanholt verder.

Het project bestaat uit negen zeilsters. Toch zal er uiteindelijk maar één Nederlandse boot deelnemen aan de Spelen van 2020. "Ik merk nu nog niet zoveel van de concurrentiestrijd onderling. Ik race vooral tegen de andere boten", vertelt Marieke Jongens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl