NPO Radio 1 en 4 gaan verhuizen naar het nieuwe Radiohuis. Het NOS-NTR-programma Nieuws en Co was vandaag voor het laatst te horen vanuit de oude studio. De verhuizing was voor presentator Lara Rense en nieuwslezer Joeri Stubenitsky reden om te bedenken wat ze wel en niet willen meenemen.

Over één ding waren ze het direct eens: de plopkappen blijven achter. De omhulsels van de microfoons worden vaak jaren achtereen gebruikt en moeten wel veel bacteriën bevatten, dachten Rense en Stubenitsky. "Ik ruik wel eens dat iemand voor mij gepresenteerd heeft", zei Rense in de uitzending.

Nieuws en Co liet deze week uitzoeken wat er allemaal in de kapjes zit. Twee NPO Radio 1-plopkappen gingen naar microbioloog Hans de Cock van de Universiteit Utrecht en vandaag kwamen de resultaten. "Er zit inderdaad van alles op", zegt De Cock. "We hebben allerlei kanten onderzocht."

De Cock laat petrischaaltjes zien waarop verschillende delen van de plopkappen zijn getest op bacteriën en schimmels. "Er zijn veel gele kolonies te zien. Het zijn er best veel."

Toch valt het mee hoe vies de plopkappen daadwerkelijk zijn. "We zien lage aantallen, zo'n 11 tot 15 kolonies, dat is eigenlijk best normaal en geen reden tot zorg", zegt De Cock.

"Wat vooral belangrijk is, is of er E.coli voorkomt, de poepbacterie. Dat zou gevaarlijk kunnen zijn. Die hebben we niet gevonden. Jullie zijn bij de NPO eigenlijk best wel goed met de hygiëne."

Nu weet ik dus dat het super ranzig is.

Lara Rense, presentator Nieuws en Co

De resultaten zijn toch wel een opluchting voor Rense, geeft ze toe. "Ik heb lang getwijfeld of ik dit wel wilde weten. Nu weet ik dat het super ranzig is, maar gelukkig niet gevaarlijk voor de gezondheid."

Nieuw Radiohuis

De NOS-radioprogramma's verhuizen dit weekend allemaal naar het Radiohuis, een nieuwe studio- en redactieruimte op het Mediapark in Hilversum. Daar komen de studio's van NPO Radio 1 en 4 onder één dak en is er onder andere plaats voor live-optredens. Rense: "Er is heerlijk veel ruimte en ik kan voor het eerst in het daglicht presenteren."

Nadelen weet ze niet. "Of toch eentje: we delen onze plopkappen nog steeds met iedereen, liever zou ik een eigen hebben."

STER reclame