IJzersterke Roglic overleeft spervuur in Baskenland, dagzege Fraile

Aangepast
Primoz Roglic lijkt op weg naar de eindzege in de Ronde van het Baskenland EPA

Primoz Roglic gaat de slotrit van de Ronde van het Baskenland in met een riante voorsprong op zijn concurrenten. De Sloveense kopman van Lotto-Jumbo kreeg in de vijfde etappe over van Vitoria naar Eibar 164,7 kilometer een spervuur aan aanvallen te verduren, maar gaf geen krimp.

Sterker, Roglic hield opnieuw stand in de kopgroep van zeven en zette daarmee een flink aantal concurrenten verder op achterstand. De dagzege was voor Omar Fraile (Astana), die Roglic aftroefde in de sprint.

Team Jumbo-Visma cycling
@JumboVismaRoad
🇪🇸#Itzulia @rogla finishes second in this stage and strengthens his lead in the general classification!
9 maanden geleden

Spervuur

De prestatie van Roglic krijgt extra glans als je bedenkt dat Movistar, de ploeg van Nairo Quintana en Mikel Landa, met snode plannen van start was gegaan.

Na eerst een aantal secondanten vooruit te hebben gestuurd, grepen zij de drie flinke beklimmingen onderweg aan om Roglic uit te putten, maar zonder succes.

Quintana zelf kon op de tweede klim een versnelling van Landa niet meer beantwoorden en ook Julian Alaphilippe en Bauke Mollema, tweede en derde in het klassement, moesten lossen.

Roglic bleek echter onaantastbaar en hield makkelijk stand in de kopgroep van zeven man, die na de derde klim nog over waren.

In de straten van Eibar sprintte de Bask Fraile naar de zege, voor Roglic die met zijn derde tweede plaats deze week opnieuw zes bonificatieseconden zeker stelde.

Mollema van podium

Bauke Mollema eindigde in de tweede groep met onder anderen Rigoberto Urán en Nairo Quintana op 1.27 minuten van de koplopers en raakte zijn derde plaats in het klassement kwijt. Mollema is nu vijfde, achter Izagirre, Landa en Alaphilippe.

Team Jumbo-Visma cycling
@JumboVismaRoad
🇪🇸#Itzulia Stage 5: ✅ @rogla increases his lead, with only one stage left to race!
9 maanden geleden

Geruststellend

Roglic is bezig aan een buitengewoon indrukwekkende Ronde van het Baskenland. In de koers, waar alleen de beste klimmers overleven, werd hij in de eerste twee etappes nog tweede achter Alaphilippe. Donderdag greep hij de macht met de zege in de (vlakke) tijdrit.

Met ruim twee minuten voorsprong op naaste belagers Jon Izagirre (2.13) en Landa (2.17) lijkt zijn voorsprong geruststellend. Toch zal de voormalig schansspringer nog een keer aan de bak moeten.

In de korte, maar loodzware slotrit moeten liefst acht bergen worden bedwongen. De finish ligt na 122 kilometer in het bedevaartsoord van Arrate, na een korte, maar bijzonder steile slotklim.

Uitslag en klassement

STER Reclame