Duizenden aanhangers van Zuma waren naar de rechtbank gekomen.
NOS NieuwsAangepast

Proces oud-president Zuma uitgesteld: 'Ik ben onschuldig!'

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Zuma heeft duizenden aanhangers voor de rechtbank in Durban nog eens verzekerd dat de strafzaak tegen hem aan elkaar hangt van leugens, en dat hij onschuldig is.

Zuma moest vandaag voor de rechter verschijnen vanwege aanklachten van corruptie, fraude en witwassen. De behandeling van zijn zaak is uitgesteld tot 8 juni, op verzoek van de aanklagers en Zuma's advocaten die meer voorbereidingstijd wilden.

Voor het gerechtsgebouw had zich een grote schare aanhangers van Zuma verzameld. De oud-president sprak hen toe in het Zulu, de taal van zijn thuisprovincie Kwazulu-Natal. "De waarheid zal zegevieren", zei hij. "Wat heb ik gedaan? Ik ben onschuldig totdat mijn schuld is aangetoond."

Daarna zong en danste hij samen met de enthousiaste menigte.

Jacob Zuma claimt onschuld en viert feest met zijn aanhangers

Wapendeal

De 75-jarige Jacob Zuma staat terecht wegens een corrupte deal met de Franse wapenfabrikant Thales in de jaren negentig, ruim voordat hij president werd. Hij zou daarbij een grote som aan steekpenningen hebben aangenomen. Aanklagers trokken de aanklachten in 2009 in, kort voordat Zuma als president werd beëdigd.

In 2016, toen Zuma's positie verzwakt was als gevolg van een reeks nieuwe schandalen, is de smeergeldzaak weer op de rol gezet. Vandaag, minder dan twee maanden na Zuma's gedwongen aftreden, was de eerste procesdag. Dat wordt gezien als een teken dat Zuma geen steun meer heeft van machtige politici. Hij kan alleen nog rekenen op zijn achterban in Kwazulu-Natal.

Zuma verlaat het gerechtsgebouw in Durban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl