AFP

De voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar voor machtsmisbruik en omkoping. Ook moet ze 17 miljoen dollar terugbetalen van het aan haar betaalde smeergeld.

Volgens de rechtbank heeft de conservatieve politica samen met haar vertrouweling, de gebedsgenezeres Choi Soon-sil, grote bedrijven als Samsung overgehaald haar in ruil voor politieke gunsten financieel te steunen. De bedrijven maakten tientallen miljoenen euro's over naar twee organisaties van Choi.

Eerder dit jaar kreeg Choi al 20 jaar cel opgelegd. Deze zaak heeft ook vijf topbestuurders van Samsung de kop gekost.

Niet in rechtszaal

De 66-jarige Park heeft steeds haar onschuld volgehouden. Ze boycot de rechtszaak al sinds oktober vorig jaar, omdat naar haar overtuiging de rechters politiek bevooroordeeld zijn. Ze was ook vandaag afwezig in de rechtszaal.

Zuid-Koreaanse rechtbank spreekt vonnis uit tegen oud-president Park

De gerechtelijke uitspraak werd live op televisie uitgezonden, voor het eerst dat zoiets in Zuid-Korea gebeurde. "Miljoenen Zuid-Koreanen konden de uitspraak volgen. Ze waren ook onderdeel van de massale protesten tegen Park, dus er werd in sommige huishoudens wel een klein feestje gevierd", zegt correspondent Marieke de Vries.

Enkele voorgangers van Park werden eerder wegens andere corruptiezaken tot een gevangenisstraf veroordeeld, maar niet eerder kreeg een oud-president zo'n lange gevangenisstraf opgelegd. Hoogstwaarschijnlijk gaat Park in hoger beroep en dat zal ze mogen afwachten in de gevangenis waar ze nu zit, volgens De Vries "een redelijk luxe verblijf". Of ze uiteindelijk tussen 'gewone criminelen' wordt geplaatst, is nog onduidelijk.

Fakkeloptochten

Twee jaar geleden kwam het machtsmisbruik van Park en Choi aan het licht. Dat wekte enorme verontwaardiging onder de Zuid-Koreanen. Honderdduizenden mensen gingen herhaaldelijk met fakkels in Seoul de straat op. Dat leidde er vorig jaar toe dat het parlement haar afzette, waarna Park gevangen werd gezet.

STER reclame