Hollandse Hoogte

Een onbekende die voor jou het graf van je overleden opa bezoekt, een virtueel bloemetje op een online begraafplaats van je oma of een begrafenisceremonie bijwonen via je mobiel. Voor Chinezen die vandaag hun doden willen herdenken, maar niet de deur uit willen gaan, is de uitvaartafdeling van de Chinese Marktplaats een gouden uitvinding.

China viert vandaag het Qingmingfestival. Tijdens dit drie dagen durende festival vieren Chinezen de lente en herdenken ze de doden.

Maar steeds minder Chinese jongeren zijn te porren voor het festival, blijkt ook uit een rondvraag op de universiteit van Peking. Het afreizen naar hun geboorteplaats om overleden opa's en oma's te eren is wat te veel gevraagd. Ze zijn net terug in de grote stad nadat ze begin februari thuis Chinees Nieuwjaar hebben gevierd.

Online begraafplaats voor dierbaren

Voor degene die geen tijd heeft (of tijd wil maken) voor een tripje naar de begraafplaats, is moderne technologie steeds meer een uitkomst. Op Taobao, de Chinese Marktplaats waar werkelijk alles te koop is, zijn particulieren in te huren die het graf van jouw dierbare bezoeken. Een filmpje van de ceremonie krijg je daarna toegestuurd op je mobiel.

Een virtuele ceremonie behoort ook tot de mogelijkheden. Families kunnen een online begraafplaats aanmaken voor hun dierbaren. Virtuele wierook, bloemen, huizen en auto's kunnen met een paar klikken op de knop naar het account van de overledene worden gestuurd.

Het virtuele graf van Yao Beina, een beroemde zangeres die in 2015 is overleden, is toegankelijk voor het publiek NOS

Het Qingmingfestival is jaarlijks op 4 of 5 april en gaat gepaard met veel rituelen. Graven van overleden familieleden worden schoongeveegd en versierd met chrysanten (een plant die Chinezen associëren met de dood). Ook het verbranden van briefgeld bij het graf is onderdeel van de traditie. Zo hebben familieleden in het hiernamaals iets te besteden.

Volgens de studenten is dat een slechte traditie. Het verbranden van al dat papiergeld is slecht voor het milieu, zeggen ze. Maar ook van die virtuele mogelijkheden zijn ze niet allemaal fan. Ook op de Taobao-website krijgt de moderne versie van de eeuwenoude traditie tegenspraak. Iemand anders sturen om je voorouders te eren is 'onoprecht', wordt er gereageerd.

STER reclame