AFP

Britse veiligheidsdiensten denken het Russische laboratorium te hebben ontdekt waar het zenuwgas novitsjok is geproduceerd dat is gebruikt in het Britse Salisbury. Dat schrijft The Times, die meldt dat het laboratorium is gevonden op basis van wetenschappelijk onderzoek en analyse van gegevens die in de dagen na de zenuwgasaanslag zijn verzameld.

Honderd procent zekerheid geven de veiligheidsdiensten niet, maar ze hebben een groot vertrouwen dat ze goed zitten. Ook stellen ze dat de Russen tests hebben gedaan om uit te vinden of novitsjok kan worden gebruikt voor liquidaties.

Groot-Brittannië zou bovendien al voor de aanslag op Skripal hebben geweten over het bestaan van een laboratorium waar het zenuwgas wordt geproduceerd. Volgens een Britse regeringsbron was het al snel overduidelijk dat de novitsjok uit Rusland afkomstig was.

Lekken niet verwonderlijk

Volgens correspondent Tim de Wit is het niet gek dat de geheime diensten niet alle bewijsmateriaal openbaar maken. "Sinds de aanslag wordt al informatie verzameld en het zou goed kunnen dat er ook bronnen in Rusland zelf zijn. Maak je dat openbaar dan breng je die bronnen in gevaar. Het is sowieso heel ongebruikelijk dat regeringen geheime informatie zomaar openbaar maken. En dat is meteen ook een probleem, want zo kun je heel moeilijk alle twijfel wegnemen."

"Die constante twijfel, waar de Russen dan weer meteen op springen, maakt geen sterke indruk", zegt De Wit. "Daarom is het niet zo verwonderlijk dat er vandaag wat informatie wordt gelekt. Zo kunnen de Britten toch het initiatief naar zich toe trekken en voorkomen dat de Russen nog meer twijfel kunnen zaaien."

Tweet verwijderd

Dinsdag zei het hoofd van het Britse onderzoeksinstituut in Porton Down, dat onderzoek doet naar het gif, dat zij niet hebben kunnen verifiëren dat het zenuwgas uit Rusland komt. Het instituut benadrukte daarbij dat dat ook niet de opdracht was en dat de Britse regering ook beschikt over meer inlichtingen. Wel werd door het instituut vastgesteld dat het gaat om novitjsjok.

De bekendmakingen van het instituut brachten het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ertoe een tweet te verwijderen waarin werd gesteld dat 'Porton Down' wel degelijk had vastgesteld dat het zenuwgas uit Rusland afkomstig was.

Overigens suggereerde Rusland gisteren dat het gebrek aan informatie over de huisdieren van dubbelspion Skripal - twee katten en twee cavia's - verdacht is. Zij zouden een rol kunnen spelen in de vergiftigingszaak, aldus Rusland.

STER reclame