Blije gezichten tijdens de felicitatieronde voor de nieuwe ministers in het kabinet
NOS Nieuws

Opnieuw grote ministerswisseling in kabinet Bouterse

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

President Desi Bouterse heeft zes ministers van zijn kabinet vervangen. Het is de tweede keer sinds het aantreden van de regering Bouterse II in 2015 dat het Surinaamse staatshoofd een wisseling van bewindslieden doorvoert.

Bouterse geeft als reden dat er in de tweede helft van deze regeerperiode andere kwaliteiten nodig zijn. "De vorige ministers hebben goede plannen gemaakt en nu hebben we mensen nodig die die plannen uitvoeren", zegt de president.

De geruchten over een ministerswisseling deden al weken de ronde. President Bouterse zou ontevreden zijn over een deel van de regering. Een van de ministers zou zich na een 'slechtnieuwsgesprek' bij de president thuis hebben ziekgemeld en niet meer op zijn kantoor zijn verschenen.

Bouterse zegt dat hij tevreden is over alle ministers. "Ik bedank ze voor datgene wat ze voor het land hebben gedaan", aldus de president bij de beëdiging van de nieuwe ministers.

Als je zo denkt als de oude politieke partijen, dan zal je nooit begrijpen wat Bouterse doet.

President Bouterse

Een opvallend vertrek is dat van de minister van Openbare Werken en Transport, Jerry Miranda. De laatste jaren klom hij op van lokaal bestuurder tot bewindsman. Hij werd binnen de Nationale Democratische Partij van Bouterse gezien als aanpakker en als loyalist van de president. Maar hij ruimt nu roemloos het veld.

Critici denken dat Bouterse met de veranderingen in zijn regering alvast inspeelt op de verkiezingen van 2020. Zijn populariteit is tanende vanwege de economische crisis in het land. Door nieuwe bewindslieden aan te stellen, zou hij vertrouwen willen wekken voor herstel.

Met de benoeming van twee nieuwe ministers uit het afgelegen district Nickerie zou de president alvast goodwill willen kweken bij Nickeriaanse kiezers. En door het losweken van een van de ministers uit de oppositiepartij VHP zou hij binnen zijn tegenstanders onrust willen creëren.

'Incompetentie'

Een minister in Suriname zit, ook als hij ontslagen is, financieel gebeiteld voor de rest van zijn leven. Ook krijgen een ex-minister en zijn of haar gezin gratis een royale gezondheidszorgverzekering tot hun dood.

De oppositiepartijen zien de wisselingen van Bouterse dan ook als een verspilling van overheidsgeld en als een incompetentie van de regering. Bouterse reageerde sarcastisch op die visie. "Dat soort kritiek krijg je als mensen niet nadenken. Zij, de oude politieke partijen, verschillen ideologisch van ons. En als je zo denkt zoals zij, dan zal je nooit begrijpen wat Bouterse doet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl