1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS WielrennenAangepast

Opnieuw Nederlands succes: Jakobsen pakt Scheldeprijs

Jakobsen (21) sprint naar zege in Scheldeprijs

Fabio Jakobsen heeft de 106de editie van de Scheldeprijs gewonnen. De 21-jarige Nederlander van QuickStep was na tweehonderd kilometer de sterkste in de eindsprint van een uitgedund peloton. Onder anderen kanshebbers Dylan Groenewegen en Arnaud Démare ontbraken bij de finish in Schoten, nadat ze uit de koers waren gehaald wegens het oversteken van een gesloten spoorwegovergang.

Owain Doull (Sky) en Antoine Duchesne (FDJ), die lang voorop reden, werden in de finale teruggepakt. Jos van Emden (Lotto-Jumbo) probeerde in de slotkilometers nog weg te komen uit het peloton, maar de QuickStep-trein rekende ook hem weer in.

Door het harde werk van QuickStep was ook vijfvoudig winnaar Marcel Kittel kansloos, nadat hij op twaalf kilometer van de streep lek had gereden. Jakobsen rondde het werk van zijn ploegmaten vervolgens in de eindsprint perfect af.

Jakobsen, 21 jaar: mooiste zege uit carrière

De semi-klassieker, die voor het eerst startte in Terneuzen, staat bekend als het officieuze WK voor sprinters. "Het is enorm gaaf om mijn naam te zien staan tussen alle andere winnaars", zei Jakobsen na afloop. "Dan mag je als 21-jarige alleen maar heel trots zijn."

"Uiteraard waren Groenewegen, Démare en Kittel (lekke band, red.) weg, maar dat kan gebeuren op een 'officieus WK sprint'", aldus Jakobsen. De jonge Nederlander was vol lof over zijn ploeggenoten die de hele dag hard voor hem hadden gewerkt. "Toen ik het bordje op 200 meter van de streep zag, dacht ik: nu is het aan mij."

Jakobsen voelde zich gesterkt door het vertrouwen van zijn ploeggenoten. "Dit is wel de kracht van ons team. Die jongens kiezen voor mij ondanks dat ik nog maar 21 ben. Dat ik het dan kan afmaken is supergaaf."

Vorige maand was Jakobsen, bezig aan zijn eerste jaar als prof, ook de sterkste in Nokere Koerse. Zijn zege van vandaag is alweer de 24ste van het seizoen voor zijn ploeg.

Groenewegen: eerste groep reed ook door

Na 130 kilometer door Zeeland reed een sterk uitgedund peloton Vlaanderen binnen: dertig renners (onder wie Groenewegen en Démare) hadden de neergaande spoorbomen en lichten bij een spoorwegovergang genegeerd. De jury greep hard in en haalde de hele groep een paar kilometer later uit de wedstrijd.

  • Groenewegen na uitsluiting: eerste groep reed ook door
  • Groep gaat onder spoorbomen door: uit koers

"We zagen de knippende lichten van de spoorwegovergang. De voorste groep reed ook door. Onze groep zat op tien seconden, dus toen hebben wij dat ook gedaan", zei Groenewegen. "Misschien was het wel een goed besluit van de jury, maar dat moet dan ook voor de eerste groep gelden."

Volgens Jakobsen - die deel uitmaakte van de eerste groep - waren zij echter op tijd het spoor over. "We werden ervoor gewaarschuwd door de ploegleider, maar toen wij er overheen reden waren er geen lichten aan."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl