'YouTube-schutter was kwaad vanwege videobeleid'

Aangepast
Reuters

De vrouw die het vuur opende op het hoofdkantoor van YouTube in Californië, koesterde wrok jegens het videoplatform. Haar vader zegt dat tegen Amerikaanse media. Hij zegt dat hij de politie voor de schietpartij had gewaarschuwd dat ze iets van plan was.

Bij de schietpartij van gisteren op het kantoor van de videodienst in San Bruno raakten zeker drie mensen gewond. De schutter beroofde daarna zichzelf van het leven. Volgens politiebronnen is de dader de 39-jarige Nasim Aghdam uit San Diego. Ze beheerde een kanaal met zo'n 5000 volgers op het videoplatform en omschreef zichzelf als vegan bodybuilder en dierenrechtenactivist.

San Bruno Police
@SanBrunoPolice
The suspected shooter in today’s YouTube incident has been identified. Please see press release for details - https://t.co/Xvr2l9bB9s
9 maanden geleden

De politie sprak aanvankelijk het vermoeden uit dat het ging om huiselijk geweld. Naar verluidt wilde de schutter haar vriend die bij YouTube werkt, iets aandoen. Maar volgens haar vader, een Iraanse immigrant, was Aghdam kwaad op het bedrijf omdat ze geen geld meer kreeg voor haar filmpjes.

Haar kanaal is intussen verwijderd, maar uit opgeslagen materiaal blijkt dat ze in recente video's uithaalde naar YouTube. Ze beschuldigde het platform van discriminatie. Ze dacht dat het platform haar filmpjes filterde en censureerde en dat ze daardoor minder kijkers trok. "Ik ben niet de enige waarbij dit gebeurt", zegt ze in een van haar video's.

Een schermafbeelding van het YouTube-kanaal van de schutter, dat inmiddels is verwijderd YouTube

De man zegt dat hij zijn dochter maandag als vermist heeft opgegeven. De dagen ervoor nam ze haar telefoon niet op. In de nacht van maandag op dinsdag belde de politie met de mededeling dat zijn dochter slapend was gevonden in een auto in Mountain View, een plaats in de buurt van San Bruno.

Naar eigen zeggen waarschuwde hij de agenten toen dat ze wrok koesterde tegen YouTube. De politie wil dat niet bevestigen.

De vrouw liep rond lunchtijd het terrein van het internetbedrijf op en opende het vuur al voordat ze het kantoor binnenging. Een van de mensen die ze neerschoot, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Twitter-account gehackt

Tijdens de aanval werd het twitteracount van een productmanager van YouTube, Vadim Lavroesik, gehackt. Zo werd er een valse tweet van Lavroesik geplaatst waarin beweerd werd dat hij een vriend was kwijtgeraakt tijdens de schietpartij.

De hack werd door meerdere twitteraars gerapporteerd. Jack Dorsey, ceo van Twitter, zei gisteren dat hij er meteen iets aan ging doen. Het is nog steeds niet duidelijk waarom en door wie het account is gehackt.

Vadim Lavrusik
@Lavrusik
I have my account back. Thanks @Twitter @jack for your help.
9 maanden geleden

STER Reclame