1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

ANWB pleit voor extra investeringen na forse filepiek

Het aantal files is de eerste drie maanden van dit jaar flink gestegen vergeleken met dezelfde periode in 2017. Uit cijfers van de ANWB blijkt dat de filezwaarte (de lengte keer de duur van de file) met zo'n 25 procent is toegenomen. Dat is opmerkelijk, omdat de filezwaarte vorig jaar stabiel bleef.

Volgens de ANWB komt de stijging onder meer door de weersomstandigheden. In januari stond het verkeer op veel wegen muurvast vanwege een storm. Die dag kantelden tientallen vrachtwagens, waardoor veel wegen waren afgesloten.

Reistijd flink omhoog

Het wordt verder steeds drukker op de weg, zegt de ANWB. In 2008 waren er 7,2 miljoen auto's in Nederland, nu zijn dat er 8,2 miljoen. "Het is duidelijk dat het zwaarder gaat worden op de weg", zegt directeur Frits van Bruggen in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit is pas het begin. De verwachting is dat de komende jaren de reistijd in de spits met 50 procent gaat stijgen."

Om dat tegen te gaan, zijn er meer investeringen nodig in de infrastructuur, zegt Van Bruggen, die ook spreekt namens de Mobiliteitsalliantie waar hij voorzitter van is. Partijen als de NS, Fietsersbond, TLN, Schiphol en ook de ANWB zijn daarin verenigd.

Volgens Van Bruggen mogen we trots zijn op de kwaliteit van de infrastructuur in Nederland, zeker als je die vergelijkt met bijvoorbeeld Duitsland en België. "Maar we moeten ervoor zorgen dat het zo blijft."

Hij vindt dat er niet alleen geld moet worden gestoken in asfalt, maar ook in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. "Het is een puzzel met een hele hoop stukjes en het werkt alleen als we aan alle stukjes werken."

Maart extreem druk

Dat investeringen de afgelopen jaren hebben geholpen, is volgens Van Bruggen te zien aan Amsterdam. De drukte in die regio bleef vrijwel gelijk, terwijl het in veel andere gebieden erger werd. "Dat komt doordat er rond Amsterdam veel is gedaan aan de wegen. En dat helpt dus."

De stijging van het aantal files afgelopen kwartaal schrijft de ANWB toe aan de traditioneel drukke maand maart. Die was dit jaar nog drukker dan normaal. Dat lag aan het grote aantal ernstige ongelukken waarbij vrachtwagens betrokken waren.

De drukste spits van het jaar was dan ook op 27 maart. Toen leidden regen en ongelukken tot 927 kilometer file.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl